Бременност

Хранене при бременни вегани

Кои вещества могат да липсват при изключване на животинските продукти?

27.10.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора напоследък преустановяват консумацията на месо. Вегетарианството не е скорошна практика. То съществува от векове, просто по нашите ширини не беше чак толкова често срещано преди, като че ли, а и в културата ни е заложено яденето на месо.

Но доста хора се отказват от месото поради здравословни причини, морални убеждения или просто защото е модерно.

Още по-новата и подобрена версия на вегетарианството веганството, изключва всички животински продукти. Това би могло да се превърне в проблем за здравето, ако сте бременна.

Веганите отричат вредите и опасностите от начина си на хранене, защото приемат протеини и мазнини от алтернативни хранителни продукти. Но потенциални рискове има.

Какви хранителни вещества могат да липсват, ако сте веган и сте бременна?

Ако сте вегетарианец или веган и носите дете в утробата си, вероятно ще са ви нужни алтернативни източници за набавяне на хранителни вещества. Нивата на калций и витамин В12 могат да са потенциално ниски при хранене, изключващо животинските продукти.

Затова ако сте бременна веган-последователка, трябва да имате предвид наблягането на храни, богати на калций и витамин В12.

Свързани статии

Най-добрите източници на калций в природата, различни от животинските продукти, са кокосовото мляко, зелените зеленчуци, бадемите и сусама. Витамин В12 можете да си набавите от бобовите растения, водораслите, тофу.

Ако лекарят ви прецени може да се наложи да взимате и хранителни добавки с калций и витамин В12.

Примерен ежедневен хранителен план за бременни вегани:

  • Закуска – пълнозърнест хляб с бадемово масло и чаша портокалов сок.
  • Обяд – супа от леща, варено жито, ябълка.
  • Вечеря – тофу с броколи, червен пипер, бял ориз.
  • Междинни закуски – банан, овесени ядки, млечен шейк от соево мляко, препечен пълнозърнест хляб, плодове.

Кърмачески период

По време на кърмене бебето продължава да има нужда от богато разнообразие на хранителни вещества и трябва да ги получи от майката. Затова трябва да се следи щателно за наличието на витамин В12, калций и омега-3 и 6 мастни киселини. Те са изключително важни за развитието на бебето.

Коментирай