Бременност

Чести промени в гърдите по време на бременност

Какво е Туберкули Монтгомъри?

31.10.2014г. / 12 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност настъпват хормонални промени в женското тяло, които повишават притока на кръв и променят гръдната тъкан. Тогава много жени споделят, че усещат гърдите си подути, болезнени и необичайно чувствителни на допир.

Чувствителността на гърдите е един от най-ранните признаци на бременността. Тя обикновено започва около 4-тата до 6-тата седмици и продължава през първия триместър. Към осмата седмица от бременността жената забелязва, че гърдите й са видимо по-големи.

Те ще продължат да растат до края на бременността. Тъй като кожата се разтяга, става по-прозрачна и освен болка в гърдите възниква и лек сърбеж, а нерядко се образуват и стрии.

След първите месеци на бременността ареолите също търпят промени. Те стават по-големи и тъмни на цвят. Възможно е върху тях да забележите и малки неравности, които се наричат Туберкули Монтгомъри и са съвсем нормални.

Те произвеждат нещо като секрет, който поддържа кожата около зърната здрава, еластична и влажни. Тази промяна е част от подготовката за процеса наречен кърмене. Около третия месец на бременността гърдите ви започват да произвеждат коластра.

Нещо, което бебето ви ще получи в първите часове след раждането. През последните няколко месеца на бременността, може да започне да изтича малко количество коластра. Коластрата е сладка и водниста течност, която е лесна за храносмилане. В началото има леко жълтеникав цвят.

Как да намалите дискомфорта в гърдите през деветте месеца?

Едно от най-важните неща е бельото. То трябва да бъде изработено от памук. Най-добре е да носите сутиени, които са предназначени специално за бременни. Вашият сутиен трябва да има:

  • Регулируемо затваряне
  • Да поддържа добре гърдите имайки широка лента, която подкрепя и повдига бюста
  • Да не е стегнат и да не усещате напрежение
  • Чашките на сутиена трябва изцяло да обхващат гърдите
  • Да има широки раменни презрамки

Понякога с напредването на бременността някои жени при допир напипват бучки в гърдите си. Това обикновено се дължи на запушени млечни канали. Топлите компреси и масажите могат да помогнат за тяхното отпушване.

За всяка една промяна в гърдите, която ви се струва притеснителна е добре да споделите на наблюдаващия ви лекар.

Свързани статии

Не забравяйте както се грижите за кожата на останалата част на тялото, така да се грижите и за гърдите си. Мажете ги всекидневно с подхранващи козметики специално за бременни. Това ще хидратира кожата и ще я поддържа красива и еластична.

Коментирай