Бременност

Погрешни разбирания за тренировките през бременността

Митове за упражненията за бъдещи майки

19.11.2014г. / 12 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Редовните упражнения по време на бременността, а и преди нея, ще ви помогнат да не качите застрашително много килограми и ще стегнат цялостно мускулатурата, за да сте готови за раждането.

Ако практикувате редовна физическа активност, шансовете да имате по-леко раждане и бебето ви да се роди здраво са доста по-големи. Освен това ще си намалите стреса за гърба и ставите. Редовните тренировки намаляват риска от гестационен диабет, прееклампсия и други пренатални усложнения.

Но по въпроса с физическата активност по време на бременността има и редица митове и погрешни вярвания, на които не трябва да се доверявате преди да сте го обсъдили с лекаря си.

Мит №1 – Ако не сте били активни преди зачеването, не трябва да се впускате в интензивни упражнения

Някои жени смятат, че трябва да изчакат бебето да се роди, за да започнат по-интензивни тренировки за сваляне на килограмите. Тогава обаче вече е късно, особено ако сте допуснали да качите прекалено много.

Тренировките по време на бременността доставят необходимото количество кислород на бебето и намаляват нивата на стрес за майката. Това се отразява положително върху развитието на плода.

Свързани статии

Мит №2 – Коремните преси са най-добрият начин да се подготвите за раждането

Силните коремни мускули ще подкрепят тежестта от нарастващия корем, но няма да направят раждането по-леко. Напротив – лекарите дори не препоръчват практикуването на коремни преси по време на бременността, особено напредналата.

При подобно натоварване влакната на коремните мускули могат да се разкъсат и да причинят болки в коремната област и гърба. Като цяло не е препоръчително да извършвате тренировки по гръб, за да не упражнявате натиск върху гръбнака и важни кръвоносни съдове.

Мит №3 – Кардио тренировките са опасни за вашето бебе

Тренировките, които вдигат пулса са безопасни за вас и за бебето, стига да не са прекалено изтощителни и интензивни. Плуването е много подходяща тренировка в случая, бързото ходене също, както и гимнастиката.

Коментирай