Бременност

Какво представлява спина бифида?

Кое е най-важното в превенцията на тази вродена аномалия?

12.02.2015г. / 12 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спина бифида представлява вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб, при която се получава отвор в гръбначния канал, през който отвор може да се подава част от гръбначния мозък и нервите.

По време на ембрионалното развитие се формира така наречената неврална тръба, от която в последствие се развива гръбначният стълб и централната нервна система. При спина бифида прешлените на гръбнака не се свързват правилно и се получават отвори.

Какви са причините за поява на спина бифида?

Причината не е само една. Най-често това се дължи на генетични или екологични фактори, настъпили в самото начало на бременността. За друга честа причина се сочи липсата на фолиева киселина.

Изследванията показват, че приемът на фолиева киселина, която е витамин В9 и комплекс витамини от група В намалява риска от спина бифида.

Как се диагностицира спина бифида?

Проверката на риска от спина бифида се прави чрез кръвни тестове. Взима се кръв от майката между 15-та и 20-та седмица. Друг вид изследване предполага тестване на специален протеин, произвеждан в плацентата и плода. Предполага се, че малки количества от този протеин преминават и в кръвта на майката.

Смята се, че ако нивата на този протеин са прекалено високи в кръвта на майката, плодът със сигурност има вродени дефекти на невралната тръба. Лошото е, че у нас, а и не само у нас, тези дефекти често се пропускат в самото начало. Забелязват се едва около 4-тия месец от бременността при преглед с ехограф, когато времето за реакция е отминало.

При ранна диагностика с ехограф спина бифида може да бъде регистрирана, но често жените не знаят, че са бременни през първите седмици. Това е и причината за честата поява на тази аномалия. Тя е втората по честота вродена аномалия с инвалидизиращ характер.

Свързани статии

Какви здравословни затруднения имат хората със спина бифида?

Отворени лезии – незатворените прешлени, които позволяват хирургична намеса в първите 72 часа след раждането подлежат на операция, имаща за цел да предотврати инфекции и увреждания в по-нататъшното развитие на гръбначния стълб.

Хидроцефалия – представлява прекомерно количество цереброспинална течност в кухините на мозъка. Среща се при 80% от пациентите със спина бифида. Понякога се случва преди раждането, но най-често се случва след пълното затваряне на гръбнака.

Състоянието се облекчава чрез оперативно поставяне на дренажи в мозъка, които да отведат излишния ликвор от мозъчните кухини.

Уринарна или фекална инконтиненция – поради аномалиите в централната нервна система, вътрешните органи биват зле инервирани. Контролът върху сфинктерите е слаб и затова често се случва неволно изпускане.

Коментирай