Бременност

Водите ми изтекоха, но раждане не настъпва!

Какво да правя след това?

11.05.2015г. / 14 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато околоплодните води изтекат се счита, че раждането започва. Но невинаги това се случва. Понякога след изтичането на водите не последват контракции или индикации за започващо раждане. Какво трябва да направите в такива случаи?

Можете да изчакате

Понякога отнема няколко часа преди контракциите да се появят. Не е задължително те да настъпят веднага след изтичането на амниотичната течност. Затова не бързайте да се паникьосвате.

Важно е да се допитате до наблюдаващия бременността ви лекар, разбира се. Той би счел за нормално да изчакате известно време, ако до момента бебето ви се е развивало без никакви проблеми и особености.

Ако след момента на изтичането на водите не изпитвате странни симптоми като лоша миризма, треска, промяна в цвета на изтичащата течност, няма от какво да се притеснявате.

Едно проучване установява, че чакането на започването на родилния процес може да трае до 24 часа. Това не увеличава задължително риска от усложнения, стига майката или бебето да нямат инфекция.

Можете да опитате стимулация на зърната

Това помага за освобождаването на окситоцин – хормон, имащ отношение към появата на контракции. Започнете да изпомпвате гърдите си с помпа за кърма. Това косвено изпраща сигнали към хипоталамуса да започне със секрецията на окситоцин.

Опитайте някаква физическа активност

Разхождайте се – това често насърчава настъпването на раждането. Ако сте в състояние, можете дори да го направите навън. Така ще ви е по-лесно и да дишате ритмично.

Свързани статии

Акупресурата може да се окаже полезна

Акупресурата представлява метод за въздействие чрез натиск върху определени места на тялото. Това може да помогне в стимулирането на родилния процес.

Една от подходящите точки за стимулиране е мястото, където се сключват горното и долното небце. За да стимулирате мястото започнете да смучете палеца си. Според китайската медицина тази точка е пряко свързана със стимулацията на контракциите.

При някои жени се налага употреба на питоцин

Питоцинът е синтетичен окситоцин. Той се използва, за да предизвика по изкуствен път раждането. Предизвиканото раждане чрез този препарат обаче крие рискове от руптура на матката и следродилен кръвоизлив. Това се случва най-вече, когато са употребени по-високи от стандартните дози питоцин.

Този метод, разбира се, остава решение на лекаря ви.

При всички положения, когато водите ви изтекат е задължително да се обадите на лекаря си. С него ще обсъдите кое е безопасно за вас и бебето и какво ще предприемете от тук насетне.

Коментирай