Бременност

Какво представлява фето-феталният трансфузионен синдром?

Възниква най-често при еднояйчни близнаци

13.07.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Един от най-големите рискове, които крие бременността с близнаци, е фето-феталният трансфузионен синдром.

Какво представлява той?

Фето-феталният трансфузионен синдром се проявява най-вече при еднояйчни близнаци. Те споделят една плацента и имат общи връзки посредством кръвоносните съдове в нея.

Синдром на фето-феталната трансфузия настъпва, когато има прекалено много кръвоток в едната посока (към единия ембрион), причиняващ неравностойно захранване на другия плод.

Така единият близнак получава повече хранителни вещества и става доста „претрупан“ с течности, което не е добре, защото сърцето му се натоварва.

Другият близнак пък остава недохранен, с по-малко тегло и по-слабо развитие на органите и системите.

Бебето, което получава повече течности, „се опитва“ да ги изхвърли, произвеждайки повече урина. В резултат на това то има твърде голямо количество околоплодна течност, а близнакът му – много малка или почти никаква.

ФФТС (фето-фетален трансфузионен синдром) може да бъде много сериозен, ако не се лекува. Почти девет от десет бременности с еднояйчни близнаци развиват ФФТС.

Затова при бременност с близнаци и най-вече с еднояйчни такива се налагат по-чести и стриктни ултразвукови изследвания. Сканирането се провежда обикновено на всеки 2 седмици, ако бъде забелязан рисков фактор.

Ако има ранни признаци на ФФТС се провеждат дори по-чести прегледи. Специалистът, който наблюдава бременността, ще назначи курс на лечение, за да се запазят двете бебета в добро здраве.

Какво е лечението?

Лечението на фето-феталната трансфузия е много трудно и рисково. При по-леки до умерени усложнения се прилага така наречената амниоредукция – изтегляне на околоплодна течност от единия амниотичен сак и преливането й в другия, за да се изравни количеството и за двата плода.

Свързани статии

При по-тежки случаи се прибягва до лазерна аблация на плацентарните съдове. Това означава, че чрез лазер се блокират някои от кръвоносните съдове, водещи към единия близнак, за да се компенсира другият чрез пренасочване на кръвотока.

Независимо дали е наличен синдрома на фето-фетална трансфузия, 10% от всички еднояйчни близнаци не растат еднакво. Това няма нищо общо с кръвообращението и баланса на течностите.

Повечето еднояйчни близнаци се раждат по-рано от 37-ата седмица. Тези с ФФТС дори още по-рано. Задължително това става под лекарско наблюдение или чрез операция.

Коментирай