Бременност

Как да се предпазите от излишно тегло през бременността?

Няколко прости, но важни съвета

19.10.2015г. / 10 08ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето жени се борят с килограмите през бременността. Колкото и да не ви се иска, дами, килограми се качват! Това е абсолютно задължително. Въпросът е колко?

За здравословно наддаване на килограми се смята качването на 8 до 13 килограма. Разбира се, често се наблюдава качване на голямо количество килограми при жени с поднормено тегло, както и качване на малко килограми при затлъстели жени.

Какво трябва да правите, за да съумеете да не качите твърде много телесна маса през бременността?

Не се хранете за двама

Това е най-погрешното схващане за храненето през бременността. На много жени им се приискват разни лакомства и се успокояват, че трябва да хапнат за двама, за да задоволят глада си.

Разбира се, това не е вярно. Ако следвате тази „идеология“ единственото, което ще ви се случи е да качите много килограми и да застрашите здравето си и това на бебето. Хранете се толкова, колкото сте яли и преди.

Най-важното е да приемате храни, богати на фибри като плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите храни, бобовите растения също имат свойството да утоляват глада и да удължават усещането за ситост. Тези храни ще попречат на желанието за сладки и мазни храни.

Движете се повече

Бременността често възпрепятства движението, особено с напредване на месеците. Въпреки това, движението е здраве. За да си помогнете трябва да се движите повече. По този начин дори ще преборите умората, която ви наляга.

Движението ще ви помогне да не качвате излишно тегло или поне не толкова много, колкото бихте качили, ако не се движите.

Снимка: iStock

Спете достатъчно

Не се лишавайте от сън, защото той е механизъм не само за отмора, регенерация на организма и зареждане на „батериите“, но действа и на метаболизма. С напредване на бременността дори ще ви трябват допълнителни дремки през деня. Не се лишавайте от тях. Винаги, когато имате възможност си подремвайте!

Задоволявайте глада

Но не го правете с десерти и мазни бързи храни. Хапвайте шепа ядки, плод или кофичка кисело мляко. Ако ви се дояде пица, направете си салата с домати, моцарела и босилек. Така в устата ви ще остане вкуса от прекрасната италианска кухня, но само от здравословната й част!

Следете теглото си

Не чакайте да разберете по дрехите си, че сте качили килограми. Когато това стане обикновено е прекалено късно. Вярно е, че дрехите са мерило, но еластичността им не позволява да добиете ясна преценка колко точно сте качили и винаги може още малко.

Затова винаги измервайте теглото си с кантар. Правете го всяка седмица. Така ще можете да реагирате навреме и адекватно, за да редуцирате излишното тегло и да се вземете в ръце.

Коментирай