Бременност

Натурални облекчения за главоболие при бременност

Как да си помогнем, ако имаме главоболие и сме бременни?

19.01.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Главоболията по време на бременност са често срещана неприятност. Лошото е, че в това състояние почти не могат да се пият лекарства, за да не се увреди бебето. Но пък хубавата новина е, че могат да се прилагат алтернативни практики, които успокояват болките и спазмите.

Първо разберете какво може да отключва болките в главата?

Някои изкуствени добавки в храните често предизвикват неочаквани последици. Ето някои от вредните химически вещества, които отключват главоболие:

  • Изкуствени подсладители;
  • Мононатриев глутамат;
  • Нитрити и нитрати;
  • Някои зърнени продукти или ядки;
  • Някои видове сирена и млечни продукти (заради ферментиращите бактерии в тях)
  • Пушена риба;
  • Шоколад;
  • Соев сос, кисело зеле (ферментирали храни)

Какво може да ви помогне да облекчите болката в главата?

Компрес

Студеният компрес на челото охлажда мускулите и облекчава болката. Много е ефикасен при мигренозна болка.

Хладък душ

Леденият душ се препоръчва само за няколко секунди, за да не повишите риска от настиване. Но иначе можете да си взимате спокойно хладък душ. Той успокоява главоболието и намалява спазмите в мускулите, а мускулите на черепа в голяма степен са в основата на главоболието.

Не допускайте да се дехидратирате

В това число спада и прегладняването. Ако допуснете да се окажете прекалено гладни или жадни, това понижава нивата на електролитите в тялото и води до болки в главата. Винаги имайте по едно шишенце с вода около себе си.

Не се преуморявайте

Ако сте склонни към поява на главоболие, гледайте да не се преуморявате. Липсата на енергия и изтощението водят до натоварване на нервната система, а тя от своя страна влияе върху мигренозните пристъпи.

Свързани статии

Правете упражнения

Доказано е, че упражненията намаляват спазмите и болката. Това дори се отнася за предменструалните и менструалните болки. Свиването на дивана е по-неефективно от леките упражнения.

Това важи и за главоболието. Ако се раздвижите малко, кръвообращението ви ще се подобри, а притокът на кислород ще облекчи болката и ще захрани страдащите тъкани.

Малко масаж няма да навреди

Масажът отпуска схванатите мускули на врата и на тила, което подобрява кръвообращението. Лекото потриване на слепоочията също дава положителен ефект.

Снимки: iStock

Коментирай