Бременност

Митове за упражненията по време на бременност

Какво можем да правим и какво не?

08.02.2016г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Редовните упражнения по време на бременност, а и не само, са от огромно значение за здравето. Физическата активност е на първо място, когато заговорим за здравословен начин на живот. Понякога дори повече от самата храна, която ядем, защото ако изгаряме ефективно калориите, които поглъщаме, балансът в тялото ни би бил оптимален.

Това не означава, разбира се, да се нахвърляме на шоколадите и тортите, нали?

Някои разпространени митове за упражненията по време на бременността обаче спират много бременни жени да тренират. Кои са те и защо не трябва да им се вярва?

Мит №1 - коремните преси са безопасни

 
Колкото и странно да звучи, коремните преси са по-опасни за бебето от тичането. Коремните стени са под огромно напрежение заради бременността. Едно рязко ставане от леглото дори е в състояние на предизвика разкъсване на мускулни влакна, камо ли серия от коремни преси.

Коремните преси допринасят за по-добрия тонус на мускулатурата по време на бременността, но ако са правени редовно преди тя да настъпи. След като вече сте бременна и особено в напреднала фаза не е препорчително да правите коремни преси.

Мит №2 – ако допреди зачеването не сте били физически активни, наблегнете на ходенето

 
Този мит ви спира да тренирате каквото и да било без дори да опитате възможностите си. Не е задължително да не можете да се упражнявате, само защото допреди бременността не сте били особено активни. 

Всичко това би могло да се обсъди с лекаря ви и да се реши предвид състоянието ви в момента какво можете да правите и какво не. 

Мит №3 - прекалено много упражнения намаляват хранителните вещества, достигащи до бебето

 
Този неверен мит съществува заради презумпцията, че се изгарят калории и определени вещества се трансформират в други, хаби се енергия и така нататък. 

Това обаче няма нищо общо с жизненоважните хранителни вещества, необходими за бебето. Те си достигат до него посредством пъпната връв независимо какво правите. Важно е да се храните здравословно, да правите упражнения, които да стимулират циркулацията на кръвта. 

Това допринася за правилната обмяна на веществата както във вашия организъм, така и в този на развиващото се бебе. 

Мит №4 - избягвайте пренаталната йога – тя не помага за нищо

 
Винаги ще има поддръжници и противници на йогата. Противниците я намират за безполезна, защото движенията при нея изглеждат по-инертни и слабоактивни. Любителите на кардиото и силовите упражнения не харесват йогата, защото смятат, че тя не предизвиква никаква промяна в организма. 

Истината е, че йогата е много полезна не само за бременни, но и за всички хора. Йога позите и упражненията освобождават натрупания от тежестта стрес в гръбнака, костите, ставите и сухожилията. Най-хубавото е, че това се случва без особени рискове за вътрешните органи, тъй като всеки изпълнява упражненията колкото може. 

По този начин се подобрява дишането, перисталтиката на червата и работата на сърцето. Какво по-хубаво от това?

Свързани статии

Мит №5 - тичането е много опасно за бебето

Джогингът, спринтът и маратонът са различни разновидности на тичането. Жени, които допреди бременността са практикували някои от тях се затрудняват в пълното ограничаване на този тип спорт. 

Някои го правят заради този мит, който ги спира. Когато всичко е в здравословни граници, няма проблем. Стига здравословното ви състояние да го позволява, тичането е напълно позволено по време на бременност. 

При претоварване, а и в по-късен етап от бременността могат да се появят дискомфорт и тежест в областта на матката. Това се случва заради нарастващата тежест. Може би тогава е време да спрете с тичането. Но дотогава – наслаждавайте му се!

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати