Бременност

Необичайни промени през бременността

На какво се дължат и за какво подсказват?

13.05.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността предизвиква странни усещания и често има много странични ефекти. Най-честите сред тях са гаденето, повръщането, умората, болките в гърба.

Но сред всички особени симптоми, съпровождащи бременността, има и такива, които са трудни за обяснение и изглеждат наистина странно. Кои са те?

Замъглено зрение

Това е колкото странен симптом, толкова и не. Замъгленото зрение се случва при доста бременни поради промените в хормоналния баланс, промените в притока на кръв, повишената тенденция към задържане на течности.

В някои случаи промени могат да се наблюдават и в диоптъра. Възможни са прояви на зачервяване, подуване на очите и подпухване, сухота или сълзене.

Необичайни сънища

Много бременни жени споделят, че допреди бременността не са имали особено ярки сънища, но с напредването ѝ започват да имат все по-цветни, наситени и осъзнати сънища.

Според някои теории това отново се дължи на хормоналните промени през бременността, които влияят на тялото по всевъзможни начини, включително на механизмите на съня. REM фазата на съня е моментът, в който се случва най-активното сънуване. Именно поради увеличеното количество хормони, тази фаза става още по-наситена с цветни образи, особени сюжети, в някои моменти наподобяващи пророчества.

Промените в съня могат да включват и разстройства. Безпокойството по време на сън може да се засили през бременността. В някои случаи това се дължи на физически неудобства, нарушаващи съня. В други пък отново са виновни хормоните. Възможно е и появата на киселини и стомашен рефлукс да са причина за разстройство в съня.

Странни хранителни желания

Всички знаем, че бременните жени обичат да си похапват. Някои имат необичайни желания и им се прияждат неща, които допреди това не са обичали. Но в това няма нещо кой знае колко странно.

Странното е, че при някои жени се появяват хранителни апетити към нехранителни вещества – гума, пластмаса, препарати, хартия, лед, стъкло, пръст, пясък, креда, въглен и много други.

Състоянието все пак не е чак толкова необичайно. Нарича се пика (Pica) и е сравнително рядко срещано. Засяга малък процент от бременните жени. Въпреки че не се смята за опасно, това състояние може да подтикне към консумация на опасни вещества, което в такъв случай го прави рисково за здравето.

Често причината за това неистово желание се корени в различни хранителни дефицити – липса най-вече на желязо, цинк, минерали.

Снимка: iStock

Коментирай