Бременност

Чести проблеми в последните седмици от бременността

И решенията за справянето с тях

18.08.2016г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Късните етапи от бременността са белязани с множество болки и дискомфорт. В повечето случаи това се дължи на нарастващия корем и измененията в тялото на майката, които предизвикват различни болешки. 

Кои са най-често срещаните сред тях и как да се справите?

Болки в гърба

Болките в гърба са най-често проявяващите се болки при бременните в последния триместър. Оплакванията се дължат най-вече на нарастващото тегло в края на бременността. Някои бременни удвояват собственото си тегло през последните седмици. 

Как да се справите

Не се навеждайте повече от нивото на талията ви, за да не натоварвате допълнително кръста. Не клякайте, за да не причините болки и растежения в коленните стави. Изберете удобни матраци и възглавници за спане. Те ще поддържат тялото ви в добра форма и ще отнемат от болките. 



Синдром на неспокойния крак

Нервността в последните седмици от бременността е характерна за много жени. Ето защо синдромът на неспокойния крак е често наблюдаван проблем. Появяват се неволни тикове на краката, крампи и схващания, които не ви дават мира през нощта. 

Как да се справите

Взимайте гореща вана всяка вечер преди лягане. Тя отпуска мускулите и подготвя нервната система за сън. Това ще допринесе за намаляване на крампите и схващанията. 

Болки в ребрата

Болките в ребрата се появяват в края на бременността заради наместването на нарастващия плод под гръдния кош на майката. Понякога ако бебето е по-голямо от нормалното болката е по-голяма. 

Как да се справите

Побутвайте с ръка бебето съвсем леко, за да го накарате да се измести от зоната на ребрата. Лекото докосване и побутване няма да го нарани, затова не се притеснявайте. Често при въртенето на плода за заемане на родилна позиция в края на бременността краката на бебето се обръщат към ребрата на майката. Това предизвиква силен дискомфорт. 


Киселини

Киселините не се появяват само в началото на бременността. Те могат да възникнат и в последните седмици заради нарастващия плод, който избутва нагоре стомаха. Ето защо част от намиращите се в него киселини се изливат обратно в хранопровода, предизвиквайки пареща болка.

Как да се справите

Опитайте се да се храните през 2-3 часа в съвсем малки количества или така нареченото подхапване. Това ще намали киселините, ще допринесе за регулиране нивата на кръвната захар и инсулина и ще намали дискомфорта в стомашната област. 

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време