Бременност

Упражненията в следродилния период – защо са важни?

И за какво трябва да внимаваме, ако сме родили със секцио

26.11.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията в следродилния период са много важни за възстановяването на мускулатурата и бързото влизане във форма след раждането. Физическата активност не само се отразява добре на тялото, но и повдига настроението, дава енергия, тонизира мускулите и помага да се възвърне силата.

Много млади майки се питат колко скоро след раждането могат да започнат с физическите упражнения и какви точно да бъдат те. Съществуват много различни типове упражнения, измежду които да избирате. Когато искате да си възстановите формата, важно е тренировката ви да е разнообразна, защото всеки вид натоварване въздейства на тялото ви по специфичен начин.

* Аеробни (кардио) тренировки: упражнения, при които се включват големи мускулни групи и пулсът се повишава за поне 15 минути без прекъсване. Целта е раздвижване, за да се постигне благотворен ефект върху всички части на тялото, включително сърцето, белите дробове, мускулите, костите и ума. Редовните упражнения подпомагат отслабването. Примери за такъв вид упражнения са ходене, колоездене, джогинг, танци, ски бягане, плуване.

* Упражнения за сила и издръжливост: насочени са специално към изграждане на мускулите и повишаване на силата. Това може да се постигне чрез вдигане на тежести или с помощта на специални уреди. Силовите упражнения се отразяват благотворно в много отношения – укрепват мускулатурата, подобряват гъвкавостта, изгарят калории и намаляват телесните мазнини, усъвършенстват стойката и равновесието, понижават рисковете от диабет и висок холестерол.

За този тип упражнения също не е задължително да посещавате фитнес зала. Достатъчни са гиричките у дома.

Какво трябва да имат предвид жените, раждали със секцио?

Сравнително малко са жените с цезарово сечение, които страдат от дълготрайна слабост на коремната мускулатура. Но не забравяйте, че това все пак е голяма операция и че на тялото му е нужно време, за да се възстанови след нея. Освен това, коремните мускули участват в почти всички движения, които извършвате.

Ако те са били прерязани или разделени при операцията, може да изпитвате някои специфични трудности при възстановяването и започването на упражнения. През първите седмици след раждането непременно:

* Почивайте. Това е задължително за всички родилки, но особено за тези, които са претърпели цезарово сечение. Повечето лекари препоръчват въздържане от всякаква физическа активност през първата седмица.

* Не вдигайте тежко. Не бива да напрягате коремните си мускули, докато те не се възстановят напълно, което може да отнеме до шест седмици. В този период мускулите могат лесно да се увредят, така че на всяка цена избягвайте вдигането на тежки предмети.

* Укрепвайте и раздвижвайте мускулите. Около шестата седмица след раждането, стига жената да се чувства готова, много специалисти препоръчват изометрични упражнения, при които мускулите се съкращават, без да се движат ставите. Така вие трупате сила, като напрягате определени мускулни групи в тялото, задържайки 20-30 секунди и отпускате.

* * *
Откъс от „Наръчник за оцеляване на младата майка“ на д-р Дженифър Уайдър
Издателство „Кибеа“
Снимки: iStock

Коментирай