Бременност

5 ползи от класическата музика за бременните и децата

Развива мозъка на бебето и действа успокояващо

06.10.2021г. / 14 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: isock

Снимка: isock

Коя е любимата ви музика? Ако сте любители и на класическата, то вие сте от тези хора, които би трябвало да са по-балансирани, спокойни, креативни. Въпреки някои да казват, че слушането на класическа музика им действа приспивно, има много доказателства, че тя действа възстановяващо и релаксиращо, особено на бременни жени и на деца.

Вижте няколко добри причини да ѝ се наслаждавате по-често.

Развива мозъка на бебето

Чували ли сте за „Ефекта Моцарт“? Според учени, доказали този ефект, класическата музика и особено тази на Моцарт играе важна роля в развитието на мозъка на бебето по време на бременност. Този вид стимулация е добре известна като пренатална звукова стимулация. Според специалистите музиката на Моцарт има лечебно, благотворно влияние, благодарение на своя ритъм.

Когато плодът е достигнал 5 месеца, слухът е частично развит и може да се направи звукова стимулация. Постоянното темпо на класическата музика има значителен ефект върху мозъка на бебето.

Знаете ли, че бебетата могат да се усмихват и плачат още преди раждането?

Помага на майките да имат по-добър сън

По време на бременността има твърде много фактори, които пречат на спокойния сън на бременната. Ето защо към останалите терапии за сън, като чаша мляко, топла вана, релаксиращ масаж, добавете и слушането на класическа музика. Това ще ви успокои и ще ви помогне да спите по-добре.

Намалява риска от депресия

Настроенията и емоциите на бременната постоянно се менят. Някои жени стигат до леки депресивни състояния. Специалисти препоръчват бременните да слушат класическа музика, за да намалят риска от депресия и за подобряване на настроението.

Необичайни знаци, че детето ви е надарено

При хиперактивни деца

Всеки ден ще наблюдавате промените в поведението на вашето от мига на неговата поява. Някои деца са хиперактивни и родителите не знаят как да се справят с това състояние. Класическата музика е едно от средствата да им помогнете да балансират тази активност.

Има много занимания за малки деца включващи слушането на класическа музика. Много изследвания доказват, че този жанр може да повлияе положително на мозъка.

Свързани статии

Повишава фокусирането

Слушането на класическа музика по време на учебен процес е силно препоръчително, особено за деца, които имат затруднения при концентрацията на вниманието. Класическата музика помага за успокояване на хиперактивния мозък, така че децата да могат да се съсредоточат повече върху това, което правят понастоящем и да бъдат максимално фокусирани.

Някои проучвания показват, че децата, които слушат класическа музика, имат по-добра когнитивна способност от тези, които не слушат такава музика.

***

Един от най-уважаваните ендокринолози в България, началник на родилно отделение, акушер-гинеколози с богати опит и експертиза, педиатър и детски пулмолог са част от експертите, които ще дадат ще дадат отговори на едни от най-важните въпроси във връзка с бременността, раждането и отглеждането на дете по време на есенното онлайн издание на  „Форум бременност и детско здраве“, организиран от Puls.bg, на 16 октомври.

Акценти във второто за годината издание на събитието ще бъдат влиянието на COVID-19 при бременност, хипофункция на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото, а гост звезда ще бъде очарователната актриса Радина Кърджилова.

Повече за останалите теми в програмата и как може да се включите в събитието научете ТУК.

 

Коментирай