Бременност

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Ако не се вслушате в тялото си може да не разберете веднага за състоянието си

29.08.2017г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността невинаги проявява ясни симптоми. Често жените не разбират известно време че са бременни, защото не обръщат внимание на най-ранните признаци на зачеване.

Ако имате странни симптоми и промени в тялото, те могат да се дължат на бременност, за която не подозирате. Кои са тези ранни симптоми?

1. Болезнени гърди.

Жените рядко обръщат незабавно внимание на този симптом, защото той е характерен и за предменструалния синдром. Ето защо можете да пропуснете, че сте бременна.

2. Крампи.

Най-ранната фаза на бременността се характеризира с имплантирането или захващането на оплодената яйцеклетка в маточната стена. Това предизвиква спазми, на които обаче може да не обърнете особено внимание, най-вече ако са слаби.

Храни и напитки, опасни за бременни

3. Зацапване.

Зацапването също е предизвикано от имплантирането на яйцеклетката. В повече от 25% от бременностите се наблюдава бледорозово или ръждиво зацапване по бельото.

4. Умора.

Чувствате се уморени и нямате сили да довършите дневните си задачи. Отдавате това на претовареност, на времето, на слънчеви изригвания, на недохранване или пък на настинка. Но вероятността да сте бременна без да сте забелязала не е никак малка.

5. Потъмняване на зърната.

Обръщайте внимание на гърдите си. Те могат да говорят много. Потъмняването на зърната се дължи на промените в хормоните след зачеването. Те активират меланоцитите в зърната като ги карат да променят цвета си.

6. Гадене.

Гаденето не е изненадващо, защото повечето жени свързват първите месеци от бременността с него. Но понякога се случва така, че то бива неглижирано, защото се смята, че се появява по-нататък в първия триместър. Това схващане е погрешно. Гадене може да се получи в самото начало на бременността. Бъдете по-бдителни над тялото си.

Запушване на млечен канал – как да се справим?

7. Подуване.

Промените в хормоналните нива предизвикват отпускане на гладката мускулатура на червата. Те стават по-инертни и предразполагат към забавена обработка на храната. Това е предпоставка за образуване на газове.

8. Често уриниране.

Има вероятност да объркате честото пишкане с цистит или друга уринарна инфекция, но то е и симптом на ранна бременност. Дължи се отново на промяната в хормоналния баланс.

9. Дояждат ви се странни неща.

Не можете да устоите на нещо, което по принцип не ядете или което избягвате заради фигурата си. Може да сте бременна.

Колко вода трябва да пие бременната жена?

10. Главоболия.

Нарастващият обем на кръвта в тялото на бременната жена е честа причина за поява на необясними на пръв поглед главоболия.

11. Запек.

Зад този неприятен чревен проблем стоят отново бушуващите хормони, които предизвикват ленивост на червата.

Коментирай