Бременност

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?

Някои любопитни факти за бременността

23.09.2019г. / 07 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е едно от най-необикновените неща в природата. Въпреки че е свързана с редица неразположения, тя е най-голямото чудо, което се случва на една жена. Чудото да създадеш нов живот, който да носи нещо от теб и любимия, което носи и свои собствени уникални черти. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факта за бременността.

За да поддържат бременните жени своето здравословно тегло, те се нуждаят от допълнителни 300 калории на ден, не повече.

Според проучване, жените, които хъркат по време на бременност, са по-склонни да родят по-малки бебета.

Знаете ли, че по време на бременност и кърмене, метаболизмът се ускорява? Но това не бива да ви успокоява и да ви кара да „ядете за двама“.

Тялото започва да съхранява мазнини през първия триместър и това спира по средата на бременността. По това време плодът започва да използва съхраняваната мазнина.

Знаете ли, че жената може да забременее, въпреки че е вече бременна?

Хормоните играят важна роля не само за зачеването и настъпването на раждането. Те също така са отговорни и за увеличаването на гърдите ви. Естрогенът е този, който стимулира развитието на гърдите за лактацията.

Вашето тяло е изключително натоварено по време на бременност. Сърцето и кръвоносните съдове трябва да транспортират повече кислород, не само за плода, но и за всички участващи органи, които трябва да започнат да работят много по-усилено. Всички тези промени са причина за възникването на редица неразположения като замаяност, гадене, крайна умора, глад, запек, подуване на корема и често уриниране.

Според учени, консумацията на пробиотично мляко може да подобри плодородието при двата пола.

Може да отнеме до 6 месеца след естествено раждане, за да се възстановят в нормални размери вагиналните мускули.

Ниските нива на витамин D по време на бременност се свързват с аутизъм.

Някои учени смятат, че женският мозък по време на бременност се свива с до 5%.

Свързани статии

Знаете ли, че... количеството кръв, което се изпомпва от сърцето по време на бременност се увеличава с 40 до 50%?

По време на бременността си много жени получават така нежеланите стрии по кожата си. Шансът за тяхната поява е по-голям, ако това не ви е първа бременност, носите голямо бебе или имате излишък от амниотична течност.

Освен нормалните промени в настроението, всеки очаква бременните жени да бъдат щастливи. Но това невинаги е така. Психиатрите изчисляват, че около 20% от бременните жени изпитват тревожност или депресия.

Коментирай