Бременност

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

Защо е полезно за бременни жени

23.03.2018г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността настъпват много промени в женското тяло. Започва да ви се дояжда повече сладко, кисело, храни, на които досега не сте обръщали внимание. Като бъдеща майка желаете детето ви да се роди здраво и без вродени дефекти.

Всичко това е възможно да бъде регулирано благодарение на един зеленчук – червеното цвекло.

Червеното цвекло има редица незаменими и важни ползи за здравето на бременната жена и плода в нея.

Ето за какво помага полезното кореноплодно: 

Намалява риска от вродени дефекти

Цвеклото е богато на фолиева киселина, която е важна за бременните жени. Тя предотвратява вродени дефекти на плода, настъпващи през първите месеци от развитието.

Защо фурмите са полезни за бременните?

Стимулира имунната система

Бременните жени имат нужда от силен имунитет, който да помага на организма им да осигури здравословно развитие на плода. Червеното цвекло помага в превенцията на вирусни и бактериални инфекции, тъй като е много богато на антиоксиданти.

Предотвратява остеопороза 

Бременните жени са по-склонни към развитие на остеопороза, тъй като голяма част от калция бива пренасочен към плода. Червеното цвекло носи доста добри количества калций на организма.

Регулира метаболизма

Червеното цвекло е много богато на фибри, които стимулират храносмилането. То е богато още на калий, който е чудесен стимулатор на обмяната на веществата.

Предотвратява подуването и болките в ставите

В червеното цвекло се съдържат големи количества бетаин, който действа противовъзпалително на тъканите.

Свързани статии

Пречиства кръвта

Свойството на червеното цвекло да пречиства кръвта от токсини помага на плода да бъде предпазен от вредни за развитието му вещества, както и инфекции.

Защо бременните трябва да хапват ядки и сушени плодове?

Предотвратява анемия

Червеното цвекло е богато на желязо, което увеличава хемоглобина и спомага за качественото снабдяване на тъканите с кислород.

Контролира кръвната захар

Червеното цвекло има много нисък гликемичен индекс, което помага за контролиране нивата на кръвната захар, предотвратяването на затлъстяване и диабет.

Коментирай