Бременност

10 грешки в правенето на бебе

Зачеването понякога не е лесна работа

06.03.2019г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се опитвате да забременеете, много неща могат да се окажат пречка. Невинаги става така лесно, както на двойките им се иска и е възможно изобщо да не е заради медицински проблем.

Има някои често срещани грешки, които бъдещите родители правят по време на опитите за забременяване. Кои са те?

1. Не правите достатъчно секс.

Някои двойки погрешно смятат, че за зачеване е необходим само и единствено точният момент. Вместо да се прицелвате в деня на овулацията, правете го по-често. Зачеването на практика е възможно във всеки един момент от месечния цикъл на жената.

2. Правите прекалено много секс.

Да правите секс рядко не е добре, но и прекаляването не е препоръчително. То може да изтощи мъжа и да попречи на неговите полови жлези да произведат достатъчно сперматозоиди, способни за оплождане.

Секс пози за бързо зачеване

3. Една и съща поза всеки път.

Може да ви се струва, че мисионерската е най-подходяща за забременяване, защото е и най-природосъобразната за човека, но това не е задължително. Всичко зависи от вашите физиологични особености и тези на партньора ви. Ето защо при някои са подходящи позите за по-дълбоко проникване или онези, в които жените доминират.

4. Предполагате, че проблемът е в жената.

Само защото жената не може да забременее не означава, че проблемът е в нея. Когато щастливото събитие не се случва дълго време е добре и мъжът да се прегледа.

5. Не пресмятате добре овулацията.

Овулацията е най-плодовитият период от месечния цикъл. Пресмятайте го внимателно, защото той ще е вашият ориентир за подходящо време за по-упорити опити.

6. Правите секс в деня на овулацията.

Ако имате комплект за пресмятане на овулацията, вероятно измервате базалната си температура и пресмятате точния ден от цикъла си. Това помага донякъде, но плодовитостта ви може да се колебае в разстояние на около 24 часа. Ето защо има опасност да го пропуснете.

Спермата може да живее до няколко дни във влагалището на жената, заради което е по-добре да правите повече секс в дните преди настъпването на самата овулация.

7. Използвате лубрикант.

В лубрикантите се съдържат много химически вещества, които пречат на оплождащата способност на спермата. Ако все пак се затруднявате с естественото овлажняване, използвайте лубриканти на водна основа.

Хитрости за бързо зачеване

Свързани статии

8. Бързате да се обърнете към специалист.

Няма нищо лошо в консултацията с лекар, но това не трябва да е първото нещо, което правите. Препоръчително е да изчакате няколко месеца до 1 година, най-вече ако сте под 35 години.

Едни от най-честите митове за забременяването

Стресът и страхът от безплодие може да доведе до повече проблеми без да си давате сметка.

9. Не търсите помощ достатъчно рано.

Другата крайност също не е добро решение. Ако е минала година в естествени опити за зачеване и все още нямате успех, консултирайте се с лекар, който да прецени каква е причината. Изчакването ще забави процеса и успеваемостта, ако се окаже, че има физиологичен проблем при някой от партньорите.

10. Неглижирате цялостното си здраве.

Важно е да наблягате не само на здравето на репродуктивната си система, а на целия си организъм. Той работи в синхрон и косвени проблеми в други органи и системи могат да се окажат причина за затрудненията в зачеването или да поставят в риск развитието на бъдещото ви бебе.

Коментирай