Бременност

Акушер-гинеколог: Бременните жени боледуват по-рядко от COVID-19

Д-р Борислав Иванов от „Шейново“ коментира ситуацията с коронавируса и бременните жени

13.04.2020г. / 12 38ч.
Аз жената
Акушер-гинеколог: Бременните жени боледуват по-рядко от COVID-19

Министерството на здравеопазването излезе с препоръки за бременните във връзка с разпространението на новия щам на коронавирус – COVID-19. От ведомството посочиха, че въпреки ограниченията за женски консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат направени от акушер-гинеколог по време на бременност.

Лекарите и всички ние може да допринесем до провокирането и задълбочаването на този проблем. Трябва да сме отговорни. Всеки един от нас се опитва да защити собствения живот, да защити разпространението на този вирус“, каза акушер-гинекологът от „Шейново“ Борислав Иванов в ефира на „България сутрин“.

Той коментира, че всички проучвания, които са направени от Китай и от САЩ, показват, че няма нито един случай, в който да има вертикално преминаване на вируса от майка към бебе.

Най-вероятно тези бебета са заболели от персонала. Първите страни, които започнаха с предпазни мерки за бебетата, са Тайван и Сингапур. Още при самото раждане те слагат бебетата с предпазни шлемове“, посочи д-р Иванов.

Той каза още, че бременните жени боледуват по-малко, тъй като заболеваемостта при мъжете е 64%, а около 36% при жените.

Това се дължи на факта, че мъжете пушат повече цигари, жените са по-принципни към хигиената, имат по-голям имунитет. При бременните е важно да се знае, че наднорменото тегло играе роля. Поради тази причина трябва много внимателно хранене, чиста храна, огромно количество витамини, плодове и зеленчуци. Физическа активност също“, подчерта акушер-гинекологът от „Шейново“.

Д-р Борислав Иванов допълни, че до този момент не е доказан нито един случай на аборт, преждевременно раждане и предаване на Ковид-19 от майката към бебето.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Коментирай