Бременност

Опасно ли е да се опитвате да отслабнете по време на бременност

Добра идея ли е да се опитвате да намалите теглото, докато сте бременни

11.12.2022г. / 05 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е много динамичен период от живота на жените, който в повечето случаи се свързва предимно с наддаване на тегло. Всяка бременна жена се страхува да не напълнее прекалено много, за да не развали фигурата си. Въпреки това се счита за нормално известно тегло да бъде качено по време на бременността.

Голяма част от него се дължи на нарастващия плод, околоплодните води, уголемяването на гърдите, плацентата, увеличения обем на кръвта на бременната жена. Всичко това, според клиника Майо, оказва значително влияние върху теглото.

Здравословно наддаване на тегло през бременността

Разбира се, от значение е и изходният индекс на телесна маса на бъдещата майка. Според него има и препоръчителни мерки за покачване на теглото в здравословни граници.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съветват, ако имате индекс на телесна маса между 18,5 и 24,9 теглото, качено по време на бременност да варира между 11 и 15 кг. Жените с ИТМ между 25 и 29,9 е препоръчително да качат между 7 и 11 кг максимум. Докато тези с ИТМ над 30, тоест с наднормено тегло не трябва да качват повече от 5 до 8 кг по време на бременността.

Прекаленото покачване на килограмите през бременността е рисковано, защото може да създаде условия за преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или плод с увреждания, прекалено голям плод или да доведе до усложнения през бременността и по време на раждане. Сред най-честите усложнения при наднормено тегло през бременността са прееклампсията, прекомерното нарастване на плода, гестационен диабет, повишен риск от съсиреци, според healthline.com.

Как наддаването през бременността определя пола на бебето

И тъй като притесненията относно теглото по време на бременността не са никак малко, не само от естетична гледна точка, но и от здравословна, няма как да не се запитате дали е допустимо да се опитате да отслабнете, докато сте бременни.

Отговорът на този въпрос е сложен и нееднозначен, но по-скоро това не е препоръчително, защото носи немалко рискове.

Отслабването е свързано с намаляване на приема на калории, така че да се наблюдава дефицит. Това означава дефицит и за плода. Ограничаването на броя и вида калории, които приемате по време на бременността неминуемо ще се отрази на развиващото се бебе, а това има своите потенциално опасни ефекти. Елиминирането на ключови хранителни вещества, цели групи храни или драстичното ограничаване на калориите с цел намаляване на теглото може да навреди на бебето.

Наднорменото тегло по време на бременност крие риск за детето

Това показват данните от метаанализ на данни от 2015 година, публикуван в списание PLOS One, цитиран от healthdigest.com. Проучването се фокусира върху загубата на тегло спрямо наддаването при затлъстели бременни. Заключенията са, че поради риска от увреждания на бебето не трябва да се насърчава загубата на тегло през бременността, а по-скоро контролът на покачването на килограми.

Активното отслабване през бременността не е добра идея от здравословна гледна точка, но това не означава, че не трябва да контролирате теглото си, така че да наддадете здравословно, а не да поставите под риск здравето си и това на бебето заради прекомерно тегло.

Как да се предпазите от излишно тегло през бременността?

Коментирай