Бременност

Спазми и болки в началото на бременността – какво могат да означават

Какво причинява тези неразположения в първия триместър

04.05.2023г. / 15 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е предизвикателство за женския организъм. Настъпват редица промени още от самото начало, които продължават до самото раждане. Всеки ден, всяка седмица от бременността носи след себе си новости и промени, които понякога могат да са стряскащи.

Болка при разтягане на маточните сухожилия

В началото на бременността могат да се наблюдават коремни болки и спазми, които да изплашат бременната жена. Те могат да са с различен интензитет и острота. Някои от видовете болка и спазми в първите седмици и месеци от бременността са безобидни, но други могат да са причинени от сериозни състояния.

Внимание! Статията е информативна. Ако изпитвате болки или спазми по време на бременността, консултирайте се с лекар.

Какво могат да означават болките и спазмите в началото на бременността?

В първия триместър от бременността спазмите и болките не са нетипичен феномен. Те могат да се появят по всяко време и да са с различна сила. Причините могат да са много. Една от най-честите е самото разрастване на стената на матката, което се случва заедно с нарастването на зародиша. При разширяването на тъканите може да се наблюдават леки до умерени спазми и дискомфорт в корема.

Болка в корема през бременността – за какво подсказва?

Още една причина, която е напълно нормална, е образуването и задържането на газове в корема. Те се случват заради промените в хормоналния баланс и отпускането на гладката мускулатура на органите в коремната кухина и таза. Това забавя движенията на червата и ги прави по-лениви. Резултатът е подуване, тежест, трудно изхождане, газове.

Как може да облекчите спазмите и болките в корема през първите месеци на бременността?

Топлината върши прекрасна работа. Можете да си направите леки нагревки с бутилка с гореща вода, да вземете топъл душ или вана. Леките масажи също са полезни. Правете масаж с деликатни кръгови движения, без да прилагате голям натиск.

Ако спазмите и болките се появяват в легнало положение, препоръчително е да легнете на страната, на която се появяват тези усещания. Добре е да пиете повече течности и да намалите обилната и трудносмилаема храна, за да облекчите работата на червата.

Крампи през бременността – как да се справим?

Свързани статии

Кога да потърсите лекар?

В повечето случаи болките и спазмите в първите месеци от бременността са нормални и не са повод за притеснение. Въпреки това винаги е най-добре да се консултирате с лекар, който да отхвърли някои от по-сериозните причини за появата им.

Ако болките и спазмите са натрапчиви и не отминават бързо, а се появяват отново, придружени са с по-силни болки и с цялостно неразположение от какъвто и да е вид, това може да е свързано с проблеми със самия плод, с камъни в бъбреците, апендицит, инфекции на пикочните пътища и други здравословни състояния.

Рискове при бременност с близнаци и тризнаци

Спазми и болки, придружени с кървене или зацапване могат да са признак на спонтанен аборт или извънматочна бременност. Лекарската намеса трябва да е незабавна.

Коментирай
Свободно време