Бременност

Причини за поява на менструални спазми по време на бременност

Кога са нормални и кога трябва да потърсите лекар

04.03.2023г. / 05 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да се появят всякакви особени усещания, някои от които неприятни. Те могат да са показател за притеснителни състояния, а може и да са съвсем нормални. Такова усещане са менструалните крампи.

Много жени изпитват усещане за менструални спазми или крампи по време на бременността, въпреки че нямат менструален цикъл. Усещането обаче много напомня за тях. То може да е предизвикано от различни състояния. Някои от тях се считат за напълно нормални и не изискват лекарска намеса, но други трябва да бъдат проследени от гинеколог.

5 странни симптома при бременност

Внимание! Статията е информативна. Ако изпитвате нетипични или притеснителни крампи или спазми в коремната област по време на бременност, консултирайте се незабавно с лекар.

Болка и спазми при имплантиране

Ако изпитвате усещане за наближаващ менструален цикъл, придружено със спазми, то може да е предизвикано от имплантирането на яйцеклетката в маточната стена. Обикновено това се случва между шестия и дванадесетия ден след последната овулация. Това показва проучване, публикувано в New England Journal of Medicine. Имплантационните спазми са нормален признак на бременност, но не е задължително да ги усещате.

Менструални спазми в момента, когато цикълът би трябвало да дойде

Много жени изпитват усещане за настъпваща менструация в моментите, в които цикълът би трябвало да дойде, ако не беше налице бременност. В повечето случаи тези усещания са през първия триместър, когато тялото и умът ви са в процес на настройване, че сте бременна и цикълът реално няма да дойде.

Как да останем във форма по време на бременност

Болка в сухожилията и мускулите в тазовото дъно

Усещането за настъпващ цикъл може да е причинено от промените в сухожилията и мускулатурата в тазовото дъно. Те се променят под влияние на хормоните по време на бременността и могат да са причина за усещане за спазми и болки.

Свързани статии

Нарастваща матка

С нарастването на матката по време на бременността могат да се появят усещания за менструални спазми. Обикновено се случва в началните седмици и месеци, но може да продължи и по-дълго. Счита се за напълно нормално и безопасно.

Контракции на Бракстън Хикс

Контракциите на Бракстън Хикс започват обикновено през третия триместър. Те наподобяват същинските предродилни контракции, но са фиктивни. При тях реално раждане не предстои. Спазмите, предизвикани от Бракстън Хикс контракциите не продължават дълго, а по-скоро подготвят матката за предстоящото раждане.

Упражнения, които да избягвате, ако сте бременна

Извънматочна бременност

Менструалните спазми по време на бременност могат и да са показател за сериозни състояния. Едно от тях е извънматочната бременност. Именно заради това е изключително важно да се консултирате с лекар, винаги когато усетите някакви крампи в областта на корема.

Коментирай