Бременност

Здрава и спокойна бременност = щастливо бебе

Ценни съвети как да се радваме на щастлива бременност и спокойно майчинство

27.06.2023г. / 16 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е може би един от най-прекрасните и вълнуващи периоди в живота на жената. Но колкото и прекрасен да е той, колкото и емоционални да се чувстваме през тези девет месеца, със сигурност има и много предизвикателства, с които трябва да се справим.

За да се радваме на спокойна бременност е много важно да положим усилия и постоянство, и да се грижим правилно за своето здраве. Само така можем да се погрижим и за бебчето ни – грижата за майчиното здраве е стъпка към доброто здраве на новороденото.

С кои важни грижи е свързана бременността?

Редовни прегледи при гинеколог и регулярни изследвания. От огромно значение е проследяването на бременността при акушер-гинеколог, който да е запознат с вашето здравословно състояние и да ви назначи всички необходими изследвания. С него ще можете да споделите всичко, което ви притеснява.

Здравословно и балансирано хранене. Това е една от най-важните грижи за всеки един човек, но когато говорим за бременност и майчинство, балансираният начин на хранене е задължителен. Така можете да си набавите необходимите нутриенти, които ще ви помогнат да се радвате на здрава и спокойна бременност. Не пропускайте ден без консумация на пресни, сезонни плодове и зеленчуци. Протеините и полезните въглехидрати и мазнини също трябва да присъстват в менюто ви.

Разходки и движение през деня. По време на бременността, а и след раждането, една от важните стъпки за здраво и хармонично тяло е движението. Не подценявайте неговото значение и се старайте да имате време за разходки всеки ден. Радвайте се на топлото време и се движете с удоволствие.

Вода, витамини и пробиотик за добро чревно здраве. Без вода няма здраве и живот, това го знаем още от съвсем ранна възраст, но сякаш невинаги спазваме правилото да пием повече и достатъчно вода. А по време на бременност и кърмене хидратацията е от огромно значение за правилното функциониране не само на нашето тяло, но и на бебето. Затова, не забравяйте да пиете вода често през деня, особено в топлите или горещи дни, а това е най-лесно, ако имате в чантата си шише с вода подръка. Така често ще се подсещате да пиете вода.

Освен водата и витамините, които приемаме чрез храната, е много важно да обърнем внимание на храносмилателната система и чревното ни здраве. Храносмилателният тракт е съставен от милиарди полезни бактерии, благодарение на които хранителните частици се разграждат и усвояват, а вследствие на това се извършват редица важни процеси в организма, както нашия така и този на нашето бебе. За да поддържаме нивото на полезните бактерии и да балансираме чревната флора, особено по време на бременност е препоръчително да приемаме пробиотик.

Пробиотичните капсули BioGaia Protectis представляват иновативен пробиотик, под формата на веган капсули, който допринася за поддържането на добро здраве, балансирана чревна флора и висок имунитет.

Пробиотичните капсули на BioGaia могат да окажат благоприятно въздействие и при запек*, който е често срещан по време на бременността. Обикновено се случва заради промените в хормоналния баланс на жената, както и със забавянето на движенията на червата вследствие на успокояването на нервната система заради настъпващите промени в тялото, като гладката мускулатура на червата се повлиява, намалявайки движенията си. Нарастващата матка с бебето също допринася за промените в перисталтиката, като измества и притиска различните участъци на червата, както и органите в малкия таз, какъвто е пикочният мехур.

Скорошни клинични проучвания*** показват, че приемът на BioGaia в последния триместър на бременността може да има отношение към намаляване на алергии и атопичен дерматит при новороденото.

Основни свойства:

  • Пробиотични веган капсули;
  • В подходяща опаковка за продължителен прием;
  • Балансира микрофлората в червата;
  • За силен имунитет.

А когато се появи бебчето?


След появата на бебето цикълът за жената, вече в ролята на майка, се повтаря – не спирате да се храните възможно най-здравословно. Движението също е невъзможно да се пренебрегне, тъй като покрай бебето ще имате предостатъчно поводи да се движите активно. Движението спомага за бързото възстановяване на матката и органите в малкия таз, както и за теглото, ако имаме някой друг килограм в повече.

Хидратацията остава ключов елемент, особено ако кърмите. Не бива да се допуска обезводняване, особено в летните месеци, когато тялото съвсем естествено губи много вода. Като добавим и кърменето, има риск тялото да се обезводни. За да избегнете подобно неприятно събитие, винаги имайте вода подръка.

И тук отново изниква темата за чревното здраве. Както се грижите за вашия стомашен комфорт, така е необходимо да обгрижите и малкото си съкровище. През първите седмици след раждането бебетата често страдат от поява на колики и то не само през нощта, а и по всяко друго време. Това се случва, защото храносмилателната система на бебето се учи да функционира и в този период най-честото неразположение, пред което са изправени бебето и родителите, са коликите.

Още с първото хранене, независимо дали то е с кърма или с адаптирано мляко, в стомахчето на бебето се образуват газове. Това е съвсем нормално и резултат от преработването на лактозата, протеините и другите хранителни вещества, които новороденото приема. Тези газове обаче могат да доведат до болезнени колики, и то с интензивна честота. Пронизителният и неутешим плач, както и свиването на новороденото в болезнен спазъм могат да са изключително тежка гледка за всеки родител. А в комбинация с честото будене през нощта могат да подложат на сериозно изпитание майката, която отчаяно иска да помогне на своето мъниче да се чувства по-добре. Липсата на сън и умората пък се отразяват на настроението на родителите и могат да помрачат тези първи месеци след раждането и по-скоро да ги превърнат в тревожен и тежък период за цялото семейство.

За да помогнете на своето мъниче да преодолее неприятните спазми и болезнен дискомфорт като поддържа балансирана чревна флора, а на себе си да спестите тревогите, можете да добавите пробиотик. Важно е той да бъде клинично тестван и доказан.

BioGaiа Protectis капки е хранителна добавка, която представлява лесен, безопасен и ефективен начин за поддържане на адекватна концентрация на интестиналната флора при бебетата. Капките могат да бъдат давани в лъжица или прибавяни към храна или напитки. Те са подходящи за новородени и малки деца.

Само 5 капки веднъж дневно осигуряват препоръчваната доза от 100 милиона живи бактерии Limosilactobacillus reuteri, за да се подкрепи микрофлората в храносмилателния тракт. Този бактериален щам (Limosilactobacillus reuteri DSM 17938) е патентован и благодарение на естествения си произход (майчина кърма) успешно преживява и взаимодейства с човешкия организъм.

Редица клинични проучвания***** подкрепят ефективността на капките BioGaia да допълват чревната флора на новородените и да помагат при колики. Напълно безопасни са за бебетата още от първия ден след раждането и са подходящи за продължително приложение.

Референции:

*Wu, RY et al. Neurogastro.Motility 2013 doi.org/10.1111/nmo.12072; ***. Abrahamsson TR et al. J Allergy Clin Immunol. 2007;119(5):1174-1180; 3. Ceratto et al. JPGN 2014; 58 (Suppl.1):500-501, abstract PO-N-0316; ***** Savino F et al. Pediatrics 2010;126;e526-e533; 5. . Indrio F et al. JAMA Pediatr. 2014;168:228-233

BGA-pr-article-az-jenata-EWO-BG-01215

‘Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната днежна доза. Преди употребя прочетата продуктовата информция. Търсете в аптеките. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia капсули T221123460/05.06.2020;’

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време