Бременност

Здравословни междинни хранения за бременни

Какво да похапвате, ако огладнеете

02.01.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Здравословни междинни хранения за бременни

По време на бременността здравословното хранене е от голямо значение за развитието на плода. За бременните жени е добре да внимават с какво се хранят, като е важно да се взимат предвид както количеството калории, така и качеството им. Има някои храни, които е добре да бъдат напълно изключени от менюто заради риска, който носят за бременността. 

Контролът на количеството и вида на калориите е важен, за да се предотврати прекомерно наддаване на тегло, като същевременно се увеличи количеството на полезните хранителни вещества. 

На повечето бременни жени им се похапват разни лакомства между храненията. Те обаче също трябва да са в здравословния списък с храни. 

Ако огладнеете между храненията по време на бременността, вижте някои здравословни идеи за междинни хранения. 

Бадеми, шамфъстък, орехи 

Ядките са изключително полезни. Бадемите, орехите и шамфъстъкът са много богати на полезни мазнини, фибри и протеини. Те са идеална междинна закуска за бременни, защото засищат и дават много енергия. Важни са за здравето благодарение на минералите и антиоксидантите в състава си. 

Ягоди 

Ягодите са много бедни на захари, което ги прави чудесни по време на бременност особено в превенцията на гестационен диабет. Ягодите не предизвикват скок в кръвната захар и са прекрасна междинна закуска. 

Банани и портокали 

Бананите и портокалите са друг чудесен вариант за междинна закуска. Можете да ги комбинирате с кисело мляко. Те са богати на витамин С и калий, а тези два елемента допринасят за потискане на възпаленията и контрол на кръвното налягане, така важни по време на бременност. 

Свързани статии

Извара и ябълки 

Ябълките са богати на захари, но комбинирането им с извара, в която се съдържат протеини и мазнини, забавя скоковете в кръвната захар. Тази чудесна комбинация оставя дълготрайно усещане за ситост и е прекрасен начин да заситите глада между храненията здравословно. 

Слънчогледово семе 

Семките на слънчогледа са страхотна междинна закуска. Те са богати на фолиева киселина, която е много важна по време на бременността. Благодарение на нея се намалява рискът от вродени дефекти и дефекти в развитието на нервната система. Слънчогледовите семки са богати и на витамин Е, който е мастноразтворим и е мощен антиоксидант, намаляващ възпаленията. 

Спанак 

Спанакът е много богат на желязо, а този минерал е от съществено значение за превенцията и овладяването на анемията, така често явление по време на бременност. Можете да комбинирате спанака със сирене, в което се съдържат протеини, мазнини и калций. Калцият усилва абсорбцията на желязото, а протеините и мазнините дават дълготрайна ситост и енергия. 

Коментирай
Здраве и красота