Бременност

Най-опасните храни по време на бременност

Защо е важно да ги избягвате

12.12.2023г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Най-опасните храни по време на бременност

Храненето по време на бременност е много важно за здравето на развиващото се бебе и това на майката. Добре е да се спазва здравословен режим на хранене, който да включва всички необходими хранителни вещества. Диетата трябва да е богата на витамини, минерали, антиоксиданти, ценни полезни мазнини, протеини. 

Но има някои храни, които могат да са особено опасни по време на бременност, заради което е добре изцяло да бъдат избягвани. 

Кои са най-опасните храни по време на бременност?

Колбаси, деликатесни меса

Колбасите и деликатесните меса не са подходящи по време на бременност, защото много от тях съдържат сурово месо. То може да е опасно за здравето на плода и майката заради бактериите в него. Ако консумирате обилно подобни продукти, това крие риск от спонтанен аборт, инфекции, здравословни проблеми по време на бременността. 

Скумрия 

Скумрията е мазна риба, която по принцип е богата на омега-3 мастни киселини и е полезна. Но през бременността е добре да се въздържате от нея, защото в нейното месо има голямо количество живак. Този метал е опасен за развитието на бебето, може да увреди нервната система и сърцето му, да породи вродени дефекти. 

Свързани статии

Пресни, неузрели сирена 

Недобре узрелите сирена не са подходящи за бременни, дори са забранени, защото в тях се съдържат много живи бактерии. Тези бактерии могат да имат опасен ефект върху плода. За развит възрастен организъм те нямат същия ефект, затова не са опасни за вас, но могат да бъдат такива за вашето неродено бебе. Въздържайте се от пресни и недобре узрели сирена по време на бременността. 

Непастьоризирано мляко  

Непастьоризираното мляко също е опасно, защото в него се съдържат микроорганизми и бактерии, които крехкият недоразвит организъм на плода не може да преодолее. Добре е да се избягват, за да се предпазите от инфекции и заболявания, причиняващи увреждания в развитието и повишен риск от спонтанен аборт. 

Черен дроб 

Черният дроб е известен с това, че е най-добрият източник на желязо – така необходимо по време на бременността. Черният дроб обаче е също така добър източник на големи количества витамин А. В големи количества той може да е опасен за плода, защото може да предизвика жълтеница. 

Яйца 

Недобре сготвените яйца могат да са опасни през бременността. За да сте сигурни, че ще избегнете всякакви бактериални инфекции, най-вече салмонела, старайте се да консумирате много добре сварени или сготвени яйца. 

Коментирай