Бременност

Храни, които подпомагат отделянето на кърма

По-лесно кърмене с помощта на някои храни

11.03.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Храни, които подпомагат отделянето на кърма

Кърменето на новороденото бебе е жизненоважно за неговото развитие. Понякога обаче отделянето на достатъчно кърма е предизвикателство за някои майки. Причините и факторите, които влияят върху отделянето на кърма са много. Сред тях са стрес, хормонални промени, които се случват в бурния период след раждането, неправилно хранене, безсъние. 

Каквито и да са причините за понижена секреция на кърма, те не са непреодолими. Специалистите гинеколози и акушери са категорични, че няма майка, която да не може да отделя кърма, дори този процес да е затруднен в началото. 

Един от най-добрите начини да стимулирате кърмата е да се храните здравословно. В никакъв случай това не означава да се тъпчете, защото това има негативен ефект върху вашето здраве и върху отделянето на хранителни вещества в кърмата, попадащи в организма на бебето. 

Някои храни се открояват с особено полезно въздействие върху отделянето на кърма. Наблегнете на тях в храненето си. 

Кои са храните, които подпомагат отделянето на кърма?

Магданоз 

Магданозът е много полезна подправка и билка. Той може да се включва по всякакви начини в храненето – към салати, сосове, супи, яхнии, печени гозби с месо и зеленчуци. Богат е на витамин К и фибри, които стимулират отделянето на кърма. Може да се приема и под формата на отвара. 

Млечни продукти 

Сирената, кашкавалите, киселото мляко са чудесен начин да стимулирате кърмата. В тях се съдържа изобилие от калций, който е от изключително значение за здравословното развитие на костите на бебето. 

Риба 

Рибите са богати на омега-3 мастни киселини, а те от своя страна имат полезното свойство да стимулират кърмата. Омега-3 са важни за правилното делене на клетките и усвояването на някои мастноразтворими витамини. 

Свързани статии

Чесън 

Чесънът е много полезен. Известен е като природен антибиотик заради антибактериалните и противовъзпалителните си свойства. Той помага и за синтеза и отделянето на повече качествена кърма, наситена с витамини и минерали. 

Ядки 

Ядките са много богати на фибри и мазнини. В тях се съдържа богата палитра от минерали. Всички те заедно са добър стимулатор за отделянето на кърма. Богати са и на аминокиселини и протеини, което е много важно за балансираното хранене и отделянето на серотонин в майчиния организъм – така важен за спокойствието и намаляването на стреса хормон. 

Овесени ядки 

Овесените ядки са богати на фибри, витамини от група В, протеини, които дават много енергия, балансират кръвната захар, подобряват храносмилането и имунната система, а и стимулират кърмата. Ако овесените ядки и киселото мляко редовно присъстват в закуската ви, ще се радвате на обилна и хранителна кърма, пълна с важни елементи за вашето бебе. 

Коментирай
Свободно време