Бременност

Изписване на бебето от родилното

08.04.2009г. / 09 37ч.
Аз жената
Изписване на бебето от родилното

Изписват бебето скоро – дали сте таткото, бабата или лелята – вие сте в паника как ще се справите, какво е необходимо да направите, какво се носи, на кого се дава и как протича всичко. Със сигурност знаете, че има традиции, но какви са те и как се прилагат в днешния ден? Ето няколко напътствия и съвета, за да намалите стреса и да се зарадвате максимално на изписването на вашето бебе!

Цветята
Подгответе цветя – трябва ви минимум един букет, този за майката-родилка, защото тя е героят на деня. Добре е да имате цветя и за акушерката, която ще ви подаде бебето, а евентуално и за лекаря, водил раждането.

Цветята изберете според сезона, но предпочитайте белите – кали, фрезии, хризантеми или лалета, например. Опаковката – хартия и панделки – може да е според пола на бебето – в по-розови или пък в сини нюанси.

Бонбоните
Носете бонбони – за раздаване на всички наоколо и една кутия за акушерката или за екипа, изписващ бебето. Това е за сладък живот на бебето и най-вече за здраве.

Евентуално допълнете шоколадовите бонбони със сладки, може да са домашно приготвени дребни сладки или купешки. Добре е да не са голямо количество, но да има – за подслаждане.

Питката
Задължително свекървата, ако ли не пък тъщата замесват погача или купуват питка по поръчка. В средата се поставя купичка с мед. Всички присъстващи си взимат задължително от погачата и потапят в меда поне по хапка, за да е на сладък живот за бебето.

Питката не се връща у дома, а се оставя на екипа или ако има параклис или църква около Родилното. Може да е украсена и задължително – да изглежда празнична, по стара българска традиция.

Подаръци за бебето
Дребни подаръци за бебето са добре дошли, но най-добре е или да сте ги дали предварително, или да се подарят по-късно в дома. Това може да са както дрешки, така и играчки и други необходими принадлежности за бебето.

Обикновено е добре родителите да направят списък с необходимите неща и да разпределят кой от най-близките ще купи количката, кой помпа за кърма, кой столче за колата, дрешки и т. н.

Фотоапарат и камера
Не забравяйте да вземете поне фотоапарат – за запечатване на този паметен миг, в който ще се срещнете за първи път с най-новия член на вашата фамилия. Ако можете – вземете и камера, все пак моментът е доста вълнуващ и мил за спомен!

Подходящи дрехи за майката
Знаете, че майката е била в болницата няколко дена – донесете й всичко необходимо – от бельо, през дрехи до връхни дрехи и обувки, не я забравяйте покрай суетата какво да вземете за бебето и всичко останало.

Най-важното при изписването – не се отдавайте на паниката, подгответе всичко предварително, за да може да се насладите максимално на този толкова вълнуващ момент!

* * *

Вижте още:
Изписване на бебето
Необходимите неща за бебето след изписването
Подгответе стаята на бебето
Надписване на картичка за новородено

Коментирай
Здраве и красота