Бременност

10 хубави мисли за бременността

24.06.2009г. / 20 44ч.
Аз жената
10 хубави мисли за бременността

Бременността обикновено се свързва с “времето на добрите надежди”, но всъщност носи със себе си куп моменти, изпълнени с грижа и страх. Всяка жена е различна и от това зависи как ще възприеме придръпването ниско долу в корема – уплашено, като знак за спонтанен аборт или спокойно ще реши, че това е следствие от естественото разтягане на матката. В действителност повечето бременности протичат без каквато и да е медицинска намеса, просто така, от само себе си.

За бъдещите майки, които често изпитват големи тревоги има добра новина – вярно е, че не е лесно да се отървеш от лошите мисли, но тъй като всеки сам си ги “произвежда”, би могъл и сам да ги контролира. В поведенческата психология това се нарича “спиране” или “смяна” на мисли. Съвсем съзнателно сме в състояние да отделим повече място на хубавите и спокойни мисли и да изпъдим тревожните или поне да се дистанцираме от тях. Всеки може да опита тази техника и то без да има предварителен опит. По-нататък ви даваме една стабилна основа за положително мислене през бременността.

1. Ще усещам спокойно бременността си
Напълно е нормално през следващите 9 месеца да усещате постоянни промени. На тялото ви му предстоят редица нови и чудати задачи – матката се уголемява, органите ви отстъпват мястото си на новия живот. Ако при непознато дръпване или бодване се появява въпросът “О, това нормално ли е или нещо не е наред?”, свикнете да казвате “Стоп!” и да продължите с “Ще усещам спокойно бременността си”.

2. Дори и без да виждам бебето си, аз съм близо до него
Да види бебето си на ултразвук е щастлив момент за всеки родител. Особено когато лекарят те увери, че плодът се развива нормално. Този вид прегледи, при които може да се види новият човек, могат да породят чувство на зависимост от техниката и да подкопаят усещането в бъдещата майка, че може и по други начини да установи контакт със своя наследник и че той се чувства добре в своята бърлога. Не само това, което виждаме, е реалност. Вътрешна връзка с бебето може да възникне, ако майката се занимава с мисли за него, представя си как изглежда, разговаря на ум или на глас с него. Ако ви се прииска да виждате бебето на ултразвук не само на редовните прегледи или пък направо мечтаете за домашен ехограф, просто спокойно си кажете “Дори и без да го виждам, знам, че съм близо до бебето си и чувствам, че то е добре.”

3. Мога да се доверя на тялото си (или: Природата работи ЗА мен)
Сърцето ви се справя съвсем само още от момента, в който е започнало да бие. По същия начин без да спира протича и обмяната на веществата, както и всички останали несъзнателни процеси в човешкото тяло. То е силна и независима система, която се регулира сама. Всичко, което трябва да правите е да се храните, спите и движите в рамките на нормалното. Всичко останало прави шедьовърът на природата наречен “човешко тяло”. Така е и с бременността. Новият живот се заражда и развива според определения от природата план. Бременната жена не трябва да прави (почти) нищо. “Дали при мен всичко ще е наред, дали бременността ми наистина протича добре?” – не мислете за това. Сетете се от колко време тялото ви функционира идеално съвсем само и си кажете: “Мога да се доверя на тялото си.”

4. С всичко хубаво, което правя за себе си, храня и моето бебе
Много бременни се питат: А сега какво не трябва да правя? Кои ястия са вредни за плода? Кой спорт не е подходящи за моето дете? Дали сауната, слънчевите бани и боядисването на косата по време на бременност не са противопоказни? Със сигурност информацията за това кое вреди на плода е от значение. Знаем, че алкохолът и никотинът водят до проблеми при развитието на бебето, но когато чувството за несигурност вземе връх и си задавате въпроса “Какво въобще ми е разрешено да правя?” може би ще ви помогне, ако погледнете нещата от друг ъгъл. Вместо все да се питате кой от любимите ви навици вреди на бебето, казвайте си: “С всичко хубаво, което правя за себе си, храня и моето бебе – с хубава музика, с приятни мисли, с разнообразна и здравословна храна, с движение, танци, почивка и интимност с любимия.”

5. Чрез бременността се доближавам до най-голямото чудо на живота
Не всичко свързано с бременността е приятно. Възможно е седмици наред да ви се гади, да сте постоянно изморена, вероятно ще се появят киселини, болки в гърба и спазми, а в последния триместър проблеми с движението и съня. Бременността може да се опише и като редуващи се едно след друго неразположения. До колко тези ограничения ще са мъчителни и досадни обаче зависи и от Вашата нагласа. Всички съпътстващи бременността явления могат да се разглеждат и като знаци за голямото чудо на живота, което се случва в тялото ви. Никога през живота си няма да сте по-близо, да се намирате в такава силна връзка с тази тайна. Само жената има този невероятен потенциал да отгледа живот в тялото си. И когато отново се почувствате неразположена, нервна и раздразнена, спокойно си помислете: “Чрез бременността съм особено близо до най-голямото чудо на живота”

6. Моята бременност е уникална
Естествено е да сравнявате вашите чувства и промени в тялото с други бременни и когато не сте сигурни да питате: “Това познато ли ви е, нормално ли е?”. Когато изживява нещо ново човек търси начини да анализира и оцени случващото се. Същевременно постоянното сравняване с другите може да доведе до стрес и несигурност. Няма стандартна бременност. За това, когато при Вас бременността не протича по същия начин както при ваши приятелки, не се паникьосвайте, а си кажете: “Моята бременност е уникална. Никоя друга не прилича на нея”.

7. С моето коремче съм красива по един специален начин
Някои жени чувстват, че са непривлекателни, когато тялото им започне да натрупва мазнини, при появата на петна по кожата, а коремът не спира да расте. Често това усещане се засилва и от липсата на интимност с Вашия партньор, тъй като е станал много предпазлив. Преди обаче чувството, че не сме атрактивни, да ни завладее, е добре да се замислим, че има различни видове красота и че в голяма степен това, което възприемаме като красиво, е свързано преди всичко със светлината, която извира от човека. Тялото на бременната жена е благословено – то започва да цъфти, всичко става по-хубаво и пищно. Ако се появят съмнения, че сте в един от най-прекрасните моменти в живота си, просто си кажете: “С моето коремче съм красива по един неповторим начин”.

8. Ще бъда отворена за всичко ново
Да си бременна означава, че в един момент ще се стигне и до раждане, това се знае със сигурност. Всичко останало обаче, особено за жените, които ще стават майки за първи път, е неизвестно. Често това кара бременните да се страхуват от раждането, да се притесняват дали ще се справят. В действителност природата прави всичко – дори несъзнателно жените следват един прастар план, който функционира удивително добре. Това, което бременната жена трябва да направи, е да се движи умерено и да отвори съзнанието си за чудото, което предстои да се случи.

9. Контракциите са мои добри приятели
Контракциите са болезнени и фактът, че трябва да ги изтърпите часове наред, едва ли буди радост във Вас. Драстични твърдения като “при контракции като че ли преминава камион през долната част на корема” не помагат. В тези моменти правилното дишане и движение са истинските помощници до преминаването на контракциите. От особено голямо значение е да се настроите положително за предстоящите контракции, тъй като всяка една от тях ви отвежда по-близо до Вашето бебе.

10. Когато раждам детето си, аз се раждам отново
След раждането на света се появява не само едно ново дете, но и една нова майка. Това събитие променя ежедневието, целият живот, но също толкова силно оказва влияние и върху родилката. Ако се притеснявате, че вече нищо няма да е същото, просто си кажете: “Предстои ми едно невероятно приключение, след което не само ще се появи нов човек. Аз и партньорът ми също ще сме нови хора – майка и баща”.

* * *

5 лъжи за бременността
Всичко за бременността

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Pepi ( преди 10 години )
Momi4eta ne mislq 4e tezi vuprosi sa za tuk,ima si doktori za tova!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dona23 ( преди 11 години )
До Sibel: Zdravei az imam sa6tiq problem moje li da mi kaje6 posle kakvo stana blagodarq ti predvaritelno :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
TEREZA ( преди 11 години )
iskam da popitam normalnoto rajdane ili sekciyma e po dobre koe e po bezopasno...edin kazva ednoto a dryg tvardi obratnoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Sibel ( преди 11 години )
zakusnqva mi ve4e 6 dena napravih si test- otricatelen.belioto mi se zacapa no ne mi idva nqkoi ako moje da mi obqsni mnogo blagodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ДАНИЕЛА ( преди 11 години )
От тази статия тревожните мисли, които бяха започнали да нахлуват в съзнанието ми напоследък и които често са толкова абсурдни, че дори аз се учудвам как може да ми хрумват, като че ли се успокоиха и сега дремят спокойно в някое ъгълче на въображението ми... Всички казват, че е нормално това да се тревожиш, когато си бременна, но всъщност е много по-добре да не го правиш особено ако нямаш причина, да си позитивна, щастлива и дори отнесена в приказни мечти за бъдещото си детенце! съветите, които получаваме отвън не бива да са определящи за тревогите ни, отвътре трябва да грее силно слънце, което нищо и никой не може да смути! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар