Мода

Какъв диамант ще ви подхожда най-много?

9 различни форми - един избор

05.03.2013г. / 13 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Идва осми март и много от нас тайно или явно си мечтаят да им подарят бижу. Едва ли всички ще получим диаманти, но пък не пречи да сме компетентни по въпроса.

За да впечатлим някого или просто да знаем кои са най-скъпите и най-качествените диаманти, накратко ще опишем основните форми на диаманти, които може да ви предложат в бижутерийните магазини.

Кръгъл диамант – Това е основната форма, която е и най-разпространена. Има 58 стени и постига максимален блясък. Класиката си е класика, ако ви предлагат такъв, не се колебайте.

Свързани статии

Изумруд – Това е правоъгълна форма с отрязани ъгли. Концентричните, широки и плоски повърхности наподобяват стъпала. Тук трябва да имате предвид, че примесите и малките несъвършенства в обработката и цветовете си личат много повече, отколкото при другите форми. Затова, ако ще избирате диамант с тази форма трябва да е наистина много качествен.

Радиант – Това е комбинирана форма, която съвместява квадратна или правоъгълна, комбинирана с блясъка на кръглия диамант.

Овален – Тази форма е с перфектно симетричен дизайн.

Маркиз – Тази форма е със заострени краища и за първи път е поръчана от Краля Слънце на Франция – Луи XIV за Маркиза дьо Помпадур. Той е искал диамантът, който ще й подари да прилича на ослепителната й усмивка.

Круша – Тази форма прилича повече на сълза, която блести. Представлява хибрид между формите овал и маркиз. Може би сте се захласвали по тази форма, когато сте я виждали по филмите, използвана като висулка за обеци и колиета. Наистина е невероятно красива. Другият съществен плюс на такъв диамант е, че изглежда оптически по-голям, отколкото другите форми със същия грамаж.

Сърце – Както се досещате няма нищо ново под слънцето. И повечето от формите на диамантите са модификация на основните. Сърцето е крушовиден диамант с цепка на върха, така че да прилича на сърце. Отново е идеална форма за обици и колиета. Идеална за романтични натури.

Принцеса – Тази форма най-вероятно се нарича така, заради блясъка на многото искрящи стени. Формата е квадратна или правоъгълна. Много популярна при избор на годежни пръстени.

Трилиант – Има традиционна триъгълна форма с 25 фасетки в горната част, 19 в основата и изгладен ръб.

Разглеждайки диамантите аз вече си избрах, в случай, че някой се чуди какъв да ми подари. Може да си помечтаете и вие, разглеждайки колекцията.

Коментирай
Свободно време