Семейство

Струва ли си да инвестираме в бижута?

Има ли смисъл да влагаме пари в бижута

23.09.2012г. / 11 59ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Притежанието на бижута инвестиция, лукс или e необходимост?

Всяко момиче има поне по няколко пръстенчета, гривнички и финтифлюшки, обици, които сами по себе си нямат висока стойност. Обаче за всяка жена бижутата й са ценни, дори да струват 1 лев – важно е кой ни ги е подарил, какъв е бил поводът, как сме си ги избрали, за какво сме мислили и т. н., но това е друга тема.

Питането тук е купувате ли целенасочено скъпи бижута с цел инвестиция? Когато имате повече свободни финанси, вместо да ги вложите в пътувания, дрехи или друго, да предпочетете да инвестирате в скъпоценности.К

Всяка жена се чувства дама, когато на някакво важно събитие се появи с диаманти или други впечатляващи скъпоценности.

Но дали е практика в България?

Цената на златото традиционно е висока и винаги, когато ви потрябват пари, ще може да продадете бижутата. Важно е обаче когато решавате да ги продавате, да не ги продавате просто като злато на грам, защото все пак добрата изработка на колието, обиците или пръстена също струва много. За целта, обаче, бижуто трябва да има художествена стойност или сертификат за произход от някоя известна марка. Това може да създаде известни затруднения, тъй като ако е подарък, може да се почувствате неудобно да поискате сертификата, особено ако в съкровен момент бижуто ви е директно поставено от любим човек. За радост има мъже, които го подаряват заедно със сертификата, за да подчертаят какъв жест правят. :)

В последните години цената на златото се повиши значително и в страни като Индия и Турция традиционно се изкупуват бижута като скрап. Разбира се това не е като да върнеш хартия на вторични суровини – независимо от наименованието „скрап“ става въпрос за сериозни суми, особено когато цената сега е два пъти и половина по-висока спрямо 2009 г.

Не пренебрегвайте и среброто. При него за същото време покачването на цената е още по-внушително – три пъти и половина!

Инвестицията в скъпи бижута си има и недостатък, че винаги трябва да мислите и къде ще ги съхранявате, с цел да ги предпазите от кражба. Дали ще имате сейф у дома или ще ползвате под наем? А може да ги държите и при другите си по-евтини бижута.

Но от друга страна в България и да не си купиш диамантено колие, а съвсем малко пръстенче с диамант, пак си е голяма покупка. Колкото повече порастват жените, все повече се заглеждат към по-малките, но по-скъпи бижута. Когато са млади се затрупват с всякакви шарени стъкълца, за да има бижу за всяка дрешка. Така когато достигнат до една по-достолепна възраст се оказва, че имат поне няколко кутии с по-евтини бижута и по-пестеливите могат да имат и няколко много скъпи и ценни бижута, които да могат да подарят за спомен на своите дъщери или внучки (или да ги продадат и да се разходят до Айфеловата кула).

Това също е една много добра инвестиция в родовата памет на поколенията.

 

Прочетете още:

Коментирай