Мода

Как да носите високи токчета без болка

Няколко полезни съвета за красотата и здравето ви

19.03.2019г. / 06 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високите токчета са аксесоар, който всяка жена трябва да има в гардероба си. Някои дами ги включват в аутфита си всеки ден, други ги обуват при официални поводи. Каквато и да е причината да слагаме любимите си токове, трябва да правим всичко възможно да запазим комфорта и здравето на краката си. Само така ще можем да носим елегантните токчета по-дълго и най-вече без болка.

Именно това е въпросът, който мъчи всички любителки на този най-женствен и елегантен тип обувка – как да ги носим без да подлагаме краката на изпитание и без да присвиваме очи от болка всеки път?

Как да се обличате така, че да изглеждате по-слаби?

Ето някои от отговорите, които ще ви помогнат да сте красиви без да правите компромис с краката си.

Уверете се, че обувките ви на висок ток са правилния размер

Много жени правят грешката да не преценят добре размера на обувките, при което те да се окажат твърде тесни. Това причинява огромни неудобства, болка и застрашава здравето на краката, както и правилното движение на ставите в тях. Това рефлектира върху всяка точка на опорно-двигателния апарат, който от своя страна може да постави в сериозен риск функциите на различни органи и системи в тялото.

Другата грешка е изборът на прекалено големи обувки. Някои дами черпят тази идея от червения килим, на който известни актриси и представителки на шоубизнеса се появяват с една идея по-големи обувки. Това се прави с цел избягване на мазоли и рани, които да загрозят външния вид и тоалета.

Това обаче също не е добър избор в дългосрочен план, защото по-големи обувки означава повече напрежение в краката заради стремежа да ги задържите и да не ви се изхлузят.

Важно е обувката на висок ток да бъде подбрана внимателно според точния ви размер без да ви стиска на нито едно място и без да е прекалено голяма.

Разберете какъв тип точно е вашето ходило

Много е важно да познавате добре вида на краката си. Консултирайте се със специалист ортопед, който да определи дали имате дюстабан или пък сводът ви е висок. Ако се запознаете точно с вида на стъпалото си ще знаете кой тип обувка на висок ток пасва добре във вашия случай.

Неудобни обувки – да решим проблема!

За да проверите това вкъщи стъпете върху лист хартия с мокър крак. Ако отпечатъците са равни отвсякъде има вероятност да имате дюстабан. Ако пък има голям луфт между предната част на ходилото и петата, може да е налице висок свод. Тези изменения може да са в основата на болките ви.

Колкото по-дебел ток, толкова по-добре

Тънките токчета създават голяма нестабилност при ходене. Карат крака да се клати встрани, което повишава риска от травми и изместване на центъра на тежестта. За да намалите този риск, както и болката, възникнала впоследствие, избирайте високи токове, които да са по-дебели и плътни.

Избягвайте тънките подметки

За да намалите болката в ходилата е за предпочитане да носите обувки на висок ток с по-високи подметки, стига случаят да го позволява. Това ще компенсира натиска на крака и сводовете и ще балансира походката.

Взимайте си почивки

Най-доброто за краката е да редувате високи токове с обувки на нормална височина. Ежедневното носене на обувки с високи токчета не е препоръчителна.

Коментирай