Мода

Красиви елементи в бижутата и тяхното символно значение

Вижте кои елементи носят късмет

18.02.2021г. / 15 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че още от дълбока древност, някои камъни са били използвани за изработването на красиви бижута. Още тогава се е смятало, че и някои символи носят късмет. Днес, когато избираме своите бижута, също често търсим такива, които не само са красиви, но смятаме, че имат добра енергия. Така например за котвата се смята, че символизира стабилност, сигурност, увереност.

Вижте още няколко често срещани елемента при бижутата и тяхното значение.

Цвете лотос

Красивото цвете има символно значение в много религии, включително будизма и индуизма. Значението му се основава на начина, по който расте в природата. Започвайки като пъпка под често мътната водна повърхност, накрая се показва над нея заедно със своите красиви цветове. Лотосът символизира преодоляване на трудности, духовно просветление, самореализация, чистота, издигане отгоре, сила, личен напредък. В бижутата стои много красиво като обици, висулка на гривна, колие.

Талисмани за късмет за зодия Водолей

Хамса или Ръката на Фатима

Хамса е символът, който често можем да срещнем като част от бижута и други аксесоари, носи защита на своя притежател, късмет, щастие. Хамса произлиза от петте пръста, които изобразяват символа.

Смята се, че произлиза от Древна Месопотамия, а днес е част от няколко религии и култури. Будистите например смятат, че символът олицетворява чакрите и сетивата. Без значение как ще изберете да го носите, той добавя една различна красота.

5 символа с невероятна сила

Черупки от каури

Този символ, често присъства в пролетно-летните колекции от бижута на редица модни брандове. Черупката от каури носи късмет, успех и благоденствие, смята се, че повишава желанието за интимност и любов.

Дървото на живота

Този символ е не само красив, но се смята, че носи новото начало, положителна енергия, личен напредък, сила. Дървото на живота представлява нашето лично развитие, уникалност и красота. Израстваме и ставаме по-силни точно като дървото с неговите корени и клони.

Камъни, които привличат богатството и просперитета

Мандала

Мандалата като бижу е много красив символ, който е художествен израз, символизиращ Вселената. Мандалата символизира баланс, хармония, единство. Ако се намирате в труден период, подредете мислите си, носейки бижу с мандала.

Свързани статии

Пеперуди

Пеперудите са друг често срещан символ при бижутата. Те символизират движението ни от една фаза на живота към друга, на преходите. Те ни носят вътрешен мир, красота, увереност, лекота, сила.

Синьо око или назар

Изключително популярен символ в дизайна на бижутата. Смята се, че носи не само късмет, но и отблъсква негативната енергия от недоброжелатели, носи се против уроки.

Снимка: istock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време