Здраве и красота

Какво разкрива косата за здравето ви?

Тя може да подскаже какво се случва вътре в тялото

13.01.2020г. / 07 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени третират косата си по всякакви начини, за да изглеждат добре. Красивата прическа изисква жертви. Боядисване, сушене, нагряване, къдрене, разресване, изправяне са само част от начините, по които третираме косата си, за да имаме перфектната прическа. Всички те отслабват здравето на косъма и могат да предизвикат косопад и различни проблеми с косата и скалпа.

3 маски за дълбоко подхранена коса

Освен третирането обаче има и други вътрешни състояния, които могат да предизвикат промени в косата.

Какво може да ни подскаже състоянието на косата ни за вътрешното ни здраве?

Косопадът е най-плашещият проблем, свързан с женската коса. Той може да се дължи на различни здравословни проблеми и други моментни състояния. Кои са те?

Увреждане на косата – как сами си го причиняваме

Нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза отделя хормони, които играят ключова роля в редица процеси в тялото. Тя влияе и на състоянието на косата. Косопадът може да се дължи както на понижена, така и на повишена функция на щитовидната жлеза. Всякакви отклонения от нормалния хормонален статус могат да са в основата на проблема със загубата на коса.

Имате инфекция

Различни инфекции могат да са в основата на засегнатата ви коса. Гъбичните инфекции са най-честите причинители на косопад. Бактериалните инфекции също биха могли да са причинители на косопад, тъй като възпалението може да засегне космените фоликули, а това засяга формирането и растежа на нови косми.

Натурални продукти за бляскава коса, които да си направите вкъщи

Скоро сте родили бебе

Приблизително 50% от родилките изпитват косопад в рамките на до 6 месеца след раждането. Женското тяло претърпява много голям брой изменения във физическите и емоционалните си механизми, което често води до интензивно падане на косата. Обикновено косопадът отшумява с времето.

Свързани статии

Дефицит на желязо

Желязото се среща в широка гама храни и продукти. Сред тях са месото, яйцата, рибата, стафидите, червените боровинки, сушените кайсии и сливи, бобовите растения, къдравото зеле. Ако страдате от дефицит на желязо вероятно имате и анемия. За да компенсирате този недостиг, наблегнете на тези храни. Те ще повлияят положително и на косопада, свързан с дефицита на желязо.

Каква е връзката между упражненията и здравата коса?

Стрес

Ако сте под постоянен силен стрес и напрежение в работата или личния живот, това може да окаже негативно влияние върху косата ви. Косопадът в редица случаи се дължи на високи нива на стресови хормони в тялото, които блокират формирането на нови фоликули и причиняват ускорена загуба на коса.

Как правилно да поддържаме къдрава коса – 10 съвета

Коментирай