Здраве и красота

5 вида прически, които увреждат косата

Могат да причинят накъсване, цъфтеж, начупване и косопад

18.02.2021г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прическите са едно от най-мощните женски оръжия. Те оформят косата по възможно най-красивия и привлекателен начин. Някои от тях обаче имат силно увреждащо въздействие върху косата. Могат да причинят редица проблеми, сред които косопад, накъсване на косъма, начупване, цъфтеж, сухота. Някои от тези прически са и сред най-често срещаните в ежедневието. Ако искате да имате здрава и жизнена коса, избягвайте ги колкото се може повече.

Как да предотвратите загуба на коса?

Конска опашка

Стягането и опъването на косата в конска опашка може и да ви накара да се чувствате като неотразимата Дженифър Лопес, на която тази прическа толкова ѝ отива, но всъщност вредите на косата си. Опъването на косъма води до неговото отслабване, постепенно изтощаване, което в дългосрочен план може да доведе до косопад.

Протеинови маски за коса

Кок

Кокът е женствен и красив, безспорно, но може да е също толкова вреден, колкото конската опашка по простата причина, че предполага стегнато опъване на косата. Ако искате да направите любимия си кок по-полезен и безопасен за косъма, не стягайте толкова косата.

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Стегнати плитки

Плитките са много любим избор за лятото, но те могат да се окажат вредни за косата, особено ако са тънки и много стегнати. Тази прическа може да причини наистина сериозни щети на косата и скалпа. Възможно е дори да увреди фоликулите за доста дълго време, причинявайки дълготраен косопад, от който косата да се възстанови трудно.

Възстановяващи маски за изтощена коса през зимата

Екстеншъни

Вплитането на допълнителни кичури коса към вашите собствени внася допълнително напрежение върху космените фоликули и скалпа, което в дългосрочен план може да увреди косата, да я направи лесно накъсваща се и даже да доведе до косопад. Когато си правите удължения на косата, винаги се доверявайте на професионалисти, за да сте сигурни, че косата ви е в добро състояние.

Как да направите косата блестяща с домашни средства

Стилизиране на мокра коса

Ако решите косата си, докато е мокра или я обработвате с нагряващи продукти преди да е изсъхнала, трябва да знаете, че това има силно увреждащ ефект върху косъма. Когато косата е мокра тя се намира в най-уязвимото си състояние. Изключително вредно е да я обработвате с каквото и да е друго, различно от сешоар и то на средно топла температура. Ако сушите косата с прекалено гореща струя ще я увредите и направите податлива на накъсване.

Снимки: iStock

Коментирай