Мода

Какви бижута ще носим през 2023-а

Аксесоари с мотиви от морското дъно ще властват през новата година

20.01.2023г. / 12 31ч.
Мария Василева
Кейт Бланшет се появи на светско събитие с обеци в тренда за 2023. Снимка: Getty images.

Кейт Бланшет се появи на светско събитие с обеци в тренда за 2023. Снимка: Getty images.

Замисляли ли сте се кога за последно си купихте ново бижу? Вероятно не си спомняте. Сякаш тези аксесоари остават винаги на заден план, малко встрани от тенденциите. Това обаче не е точно така.

Украшенията ни имат свойството да говорят за нас толкова добре, колкото и останалата част от визията ни. Нека не подминаваме и факта, че скъпите бижута всъщност могат да бъдат една доста добра инвестиция, която може да ни се възвърне многократно. Кои са моделите, на които да се спрем през тази година и кои ще са топтенденция? Ето и някои предложения:

Бижута насекоми

Тази тенденция ще се хареса на тези, които харесват малки сладки буболечки под всякаква форма. Независимо дали говорим за скарабей, крила на пеперуда, калинка, или пък пчела. Можете да изберете бижу, с което да изразите отношението си към природата и живота. От край време насекомите се свързват с определена символика. Скарабеят е символ на възкресението и на слънцето и е особено подходящ за подарък. Изображението му ще намерим в Египет, Китай, Гърция и Румъния. Макар да възприемаме калинката най-вече като символ на щастието, нейното духовно значение се свързва и с вътрешен мир, добро здраве и баланс в дома. Пеперудата пък символизира най-вече трансформация, преобразяване, израстване. Това се дължи на факта, че за да се превърне в красиво създание, преди това тя претърпява метаморфоза.

Какви джинси ще носим през 2023?

Бижута реликви

През тази година инвестирайте в бижута, които сякаш са дошли от друга ера. Замислете се за моделите, които сте виждали в музеите. Техният дизайн е изчистен, минималистичен и по някакъв начин универсален. Такива аксесоари ще съчетаете много умело с „модерни“ дрехи, тъй както знаем, че всичко ново е добре забравено старо. Металите са благородни, а пък камъните са както полускъпоценни, така и скъпоценни. Съчетание от няколко камъка или пък само един – изборът е ваш.

Какви рокли ще добавим в гардероба си през 2023

Камъните са главен герой

През тази година дизайнерите на големите бижутерийни брандове предлагат модели, чийто главен герой са скъпоценните камъни. Кое е различното обаче? Интересен е самият начин, по който се оформя бижуто. За разлика от стандартните модели, в които камъните се вплитат, тази година благородните метали са сякаш увити около камъка, правейки го звездата на накита. Не липсват и варианти, при които златото е оформено като халка, а диамантът е сякаш допълнително залепен за него.

Маникюри, вдъхновени от цвета на 2023 Viva Margenta

Ухо, обсипано с обеци

Тази тенденция беше хит и през изминалата година, но може би през тази ще изживее своя апогей. Разбира се, не говорим за стандартния тип обеца, а за т. нар. модели „ear cuff“ – обеци, които се закачат за ухото, без да има нужда то да се дупчи. Вариантите са най-разнообразни – тънки или по-дебели халки; изчистени или покрити с камъни, звездички, мидички, снежинки… вариантите са безброй. Към тази графа спадат и обеците за хрущяла на ухото, за които отново не се изисква дупка.

Красиви маникюри с къси нокти

Масивен пръстен на малкия пръст

Считан за един от най-мощните знаци на феминизма, обемният пръстен за малкия пръст се завръща като тенденция през 2023 година. Каква е неговата символика? Свързваме го с борбата за правата на жените да гласуват през 20-те и 30-те години. Тогава те започват да носят пръстените си по този начин, като така показват обичта и уважението към самите себе си.

С любов към морето

През тази година бижутата, които напомнят морско дъно ще бъдат много актуални. Мидички, охлювчета, морски звезди – ще ги видите да украсяват колиетата, гривните, герданите, обеците, гривните за глезен и дори пръстените през новата година. Бъдете в крак с тенденциите и покажете на всички любовта си към величествената природна стихия – морето.

Коментирай