![2 чаши ориз
150 г масло
1 и ½ чаша настърган пармезан
1 глава лук, нарязана на ситно
250 мл бяло вино, сухо
1 л разтворен зеленчуков бульон
½ супена лъжица шафран](/media/files/resized/article/654x358/32c/d85363ac28654cac10c7589fc66b032c-c20f3ad7935b337c7e362371efc4bec7.jpg)
60 мин.
-
Порции: 8
Загрейте маслото в тиган на средна температура. В него запържете наситнения лук. Измития ориз добавете към лука и бъркайте непрекъснато, докато се запържи добре. Залейте с виното и оставете на котлона, докато течността се абсорбира напълно.
Разбърквайте от време на време, за да не загори и да не залепне.
След като виното се абсорбира залейте ориза с бульона и отново оставете да се абсорбира. Малко преди да свалите от котлона добавете и шафрана. Разбъркайте добре, за да се овкуси целият ориз.
Сервирайте ризотото богато поръсено с пармезана.
Снимка: iStock
Вижте още: