![2 глави карфиол
зехтин екстра върджин
морска сол
готов микс подправка за скара по избор
3-4 супени лъжици пармезан, настърган
150 грама семена от нар
1 шепа печени кедрови ядки
За винегрета:
1 чаша предварително накиснати златни стафиди
½ чаша масло от гроздови семки
1/3 чаша оризов оцет
2 супени лъжици сол
1 щипка червен пипер
1 щипка черен пипер](/media/files/resized/article/654x358/b63/c4d629280c54b09b54ff12c8943c2b63-7bed7900b82d7c05a5d2f0e54eb81d91.jpg)
45 мин.
-
Порции: 2
Сложете всички съставки за винегрета в блендер и ги смесете.
Кипнете тенджера с вода. Разтворете в нея морската сол. Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.
Почистете и накъсайте на по-малки розички карфиола. Отстранете кочана и листата.
Поставете го в тава за печене. Поръсете с малко зехтин отгоре. Овкусете със сол и малко от готовия микс подправки. Запечете във фурната, докато добие лек кафяв загар.
Извадете от фурната, когато е готово и го полейте с 4-5 супени лъжици от винегрета. Разбъркайте и поръсете с пармезан, семената от нар, кедровите ядки.
Забележка: Винегретът се съхранява в стъклен буркан за други ястия.
Снимка: Reuters/ iStock
Опитайте още: