Той

Няма невъзможни неща

11.04.2007г. / 10 16ч.
Аз жената
Няма невъзможни неща

Доктор Стаменов е млад и отдаден на професията си. Със своя професионализъм, добрина и съпричастност е дал и продължава да дава най-скъпото за всяко семейство – собствена рожба.

За каква професия мечтаехте като дете?
Мога да изброя поне трийсет професии, т. е. за всеки ден от месеца си имах по една нова, различна амбиция, която ме запалваше! Със сигурност медицината тогава не присъстваше силно в съзнанието ми. На “по-зряла възраст” мечтаех да съм откривател, независимо какъв, започна да ме влече и математиката. Чак в гимназията се насочих към биологията и химията и оттам към медицината.

Какви са професионалните Ви амбиции днес?
В България да имаме център по асистирана репродукция, който не само да е на европейско ниво, а да съперничи на най-добрите в Обединена Европа. Знам, че това ще стане скоро.

Дарявате с надежда и живот много български семейства – това е много вълнуващо, но и много натоварващо – кое Ви радва най-много и кое Ви зарежда с нови и нови сили?
Очите на хората, когато върнеш в тях НАДЕЖДАТА. От тази искра пламва огънят на успеха и радостта по-късно. Няма по-голямо удовлетворение от това да се стараеш за хора, в чиито очи можеш да съзреш трепета от доброто очакване.

Кое е най-важното за едно семейство, за една жена, която не успява да зачене желана рожба веднага? Как вдъхвате сили на изстрадали и копнеещи бебе жени?
На първо място споделям с тях, че борбата ни е обща. Това са невероятно силни хора, които дълбоко уважавам, заради тяхната смелост – въпреки всичко да се преборят за живота. Самият аз всеки ден се убеждавам в това, че много малко неща са абсолютно невъзможни, стига човек да вярва и да иска много. За нашия екип най-важното нещо е индивидуалният подход към всяко семейство, защото само по този начин може да се изгради необходимото взаимно доверие.

Колко бебета invitro са се родили благодарение на Вас у нас?
Може би са над 150, а точно в момента споделяме радостта на още 105 семейства, в които много скоро ще се появи дълго чаканата рожба.

Какви законодателни промени считате че са необходими?
Много промени трябва да бъдат направени. На първо място е процедурата по лицензиране, регулация и съставяне на регистър на центровете. Нека се създаде държавен регистър и всеки да има достъп до резултатите на центровете и възможностите им. Нека се регламентира и квалификацията на специалистите, работещи в центровете по репродуктивно здраве. Трябва да се реши и въпросът с т. нар. сурогатна бременност.
Това е дълга тема, но ще се опитам да обясня с няколко думи – има момичета с отстранени матки, на други жени е забранено да раждат. Именно в тези случаи трябва да се реши законодателно проблема и тези жени да имат шанса някои техен близък да износи детето им.

И как се гледа от обществото на метода “инвитро”?
Мисля, че все повече хора разбират и приемат метода за нещо нормално и децата, заченати чрез този метод няма да са “бели врани”. Това е все едно да делиш децата, родени с цезарово сечение от тези с нормално раждане. Винаги съм наблягал на факта, че разлика практически няма.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да обичат човека до тях и да помнят, че невъзможните неща в нашия живот могат да се съберат в шепата на едната им ръка.

Споделете с нас своите любими цвят, песен, вкус, място?
Това беше най-трудният въпрос!
Цвят – цветовете на пролетта!
Песен – много са, но сега в момента се сещам за две. “Perfect day” на Lou Reed и “Time is on my side” на Rolling Stones.
Вкус – вкусът на живота!
Място – На една скала на брега на морето, заедно със семейството ми!


Коментар: Нямам думи за този човек! Направи ме пълноценен човек! Благодаря ви докторе!
Дари Димитрова, 31г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
elena krasteva ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Ivelina ( преди 11 години )
От все сарце БЛАГОДАРЯ на док.Стаменов и неговият екип на док.Сигридов.Благодарение на тези хора имаме едно прекрасно сланце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Имам дете с ДЦП. Пак съм бременна за 3 път но за съжаление днес ми казаха че е кухо яйце.Какъв съвет ще ми дадете какво трябва да направя за да си имам живо и здраво дете.Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
daniela ( преди 11 години )
pravix invitro 5 god. no neuspeshno za sujelenie. jaicekletkite mi ne se razvivat dostatuchno.suglasna sam da si osinoia detence,no za jalost e mnogo trudno.Ako moje da mi pomogne niakoi.Predvaritelno BLAGODARIA!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
Благодарим на д-р Стаменов, д-р Персенска и целия екип на клиника Надежда.Благодарение на тях имаме близнаци на 9 месеца от първи опит ин-витро.Прекланям се пред Вас с едно огромно Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Благодарим на Д-Р Стаменов,Д-р Персенска и целият екип в клиника "Надежда" - всички те ни накараха да повярваме в бъдещето,да повярваме и в това ,че все още има хора,които могат да работят професионално и коректно.Благодарим Ви от сърце.Бъдете здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Гери ( преди 11 години )
Едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ на д-р.Стаменов и д-р.Сигридов,дано да има пове4е такива лекари като вас,да осъществяват ме4тата на всяко семейство,благодаря за вниманието което давате на своите пациенти,желая ви още по големи професионални успехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
Имам желание да стана сурогатна майка и да помогна на семейство с най-голямото щастие в живота на човека - собствено дете. Аз имам 2 деца и прекрасно знам , какво значат те за мен. Здрава съм физически и псехически и бременноста ме изпълва със спокойствие и страхотно усещане че допринасящ за нещо значимо.Можете да се свържите с мен на следния адрес:vanianp***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
marina ( преди 11 години )
blagodaria na doktor Stamenov ot cialata si dusha.Blagodarenie na nego i negovia ekip imame nashia Venelin.Radvame se na nai goliamoto shtastie.Blagodaria i na doktor Sigridov za tarpenieto.Nadejda ima viarvaite...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Poli ( преди 11 години )
Blagodarnost na D-r Stamenov i celia ekip Nadejda.Preklaniam se pred Vas.D-r Stamenov e tozi,koito mi naprvi in-vitro vapreki diagnozata lupus eritematodes i vsichko beshe pod kontrol.V rezultat rodih edno prekrasno momichence - jivo i zdravo-vece tri godini,a az vseki den se naslajdavam i se radvam na tova prekrasno dete.Shtastliva sam che poznavam tozi Doktor.Neka da e blagosloveno cialoto mu semeistvo i ekip i da radvat oshte hiliadi semeistva kato moeto.Momicheta,ne se otkazvaite vapreki diagnozite,koito sa vi postavili za edno ili drugo zaboliavane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар