Семейство

Деца, бъдете внимателни в социалните мрежи

10.02.2011г. / 23 35ч.
Ивет Лолова
Деца, бъдете внимателни в социалните мрежи

Децата не си дават паролите за социалните мрежи. Имат си тайни, смятат, че са разумни и внимателни. Ние, родителите, се надяваме да е така.

Жюстин Томс, издател на Az-deteto.bg, Георги Апостолов от Национален център за безопасен Интернет, Камен Каменов, зам.-председател на ДАЗД и лицата на кампанията "Сърфирам безопасно" Диди и Играта от TV The Voice бяха официалните говорители на тазгодишната кръгла маса „Сърфирай безопасно”, организирана от най-големият детски портал Az-deteto.bg и Фондация БГ Сайт.

Кръглата маса се проведе на 10-ти февруари в рамките на Международния ден за безопасен интернет, който тази година беше честван на 8 февруари под мотото "Това не е просто игра, това е твоят живот". Кампанията беше подкрепена от 68 държави от 5-тте континента. У нас за първи път излиза извън София и се отбеляза в 14 града в България с подкрепата на много училища и читалища.

Целта на организаторите е темата за безопасността на децата в интернет да няма кампаниен характер, а постоянно да се говори по темата, като всяка година се поставят акценти и се дава публичност на постигнатите резултати.

Жюстин Томс - напомни, че нашите деца имат компютри, които ние, техните родители сме им купили. Те имат мейл, скайп, профил в социалните мрежи, и ние, техните родители, го знаем. Нека не забравяме, че за да сърфираме безопасно в интернет, има 8 златни правила за спазване.

Георги Апостолов: „Осъзнаваме ли, че зад монитора има хиляди хора, които могат да въздействат върху нашия живот?”.

Камен Каменов, зам. председател на ДАЗД: „Интернет и социалните мрежи са като разграден двор, през който всеки може да влезе в твоя свят. Скайп, Фейсбук, Туитър, интернет сайтовете – те са толкова полезни, колкото и опасни" и отново напомни горещият телефонен номер за деца в риск - 116 111.

Специални участници в кръглата маса бяха ученици от 6 и 7 клас на Училище "Увекинд" и ЧСОУ "Рьорих". Те се разделиха на 2 групи, за да дискутират "за" и "против" социалните мрежи. Ето конкретните точки, които предложиха учениците.

Работната група на Играта и зам.-председателя на ДАЗД г-н Камен Каменов, които дискутираха "за" децата в социалните мрежи.
1. Чрез социалните мрежи можем да комуникираме с хора далеч от нас;
2. Интернет може да се използва за домашни и проекти;
3. С интернет имаме бърз достъп до ТВ и прогноза за времето;
4. Чрез социалните мрежи може да се подкрепят кампании и обществени каузи;
5. Чрез социалните мрежи може да се намират съмишленици и да се споделят хобита;
6.В Интернет може да се играят игри;
7. Чрез социалните мрежи можем да се срещаме с различни хора.


Диди от TV The Voice със учениците от шестите класове на двете училища, развиха тезите "против" децата в социалните мрежи:
1. Социалните мрежи са опасни,защото в тях има хора, които застрашават сигурността ни;
2.Социалните мрежи са опасни, защото съществуват опасности при поканите за приятелство;
3. В социалните мрежи може да стане кражба на лична информация, хора които се представят за 13 годишни деца, а са по- големи и си играят с децата;
4. В социалните мрежи не трябва да се натискат реклами или спам, защото веднага се изпраща нашия IP адрес;
5. В социалните мрежи се губи грамотността;
6. Социалните мрежи губят времето ни, което може да се използва за учене, спорт или други занимания.

В крайна сметка победител нямаше, защото и двете групи бяха прави.

В заключение от кръглата маса се получи изводът, че социалните мрежи са колкото необходими, толкова и опасни. За някои те са важен фактор за имиджа, те са престиж и „червена точка” в биографията ни. Затова социологическо проучване за България сочи, че близо 90% от децата в големите градове са във Фейсбук.

„Социалните мрежи са много важни в днешния ни технологичен свят. Днес животът ни е немислим и почти невъзможен без интернет. Нека напомняме на децата си, че стоенето пред компютъра трябва да бъде с мярка. Също както ако преядем, ще ни заболи стомахът и ще ни стане лошо; ако прекалим със спорта, ще получим мускулна треска; ако стоим много пред компютъра, няма да ни остане време за други полезни неща, за реалния живот и реалните срещи.Трябва да знаем къде е границата и да не я преминаваме. – каза в заключение Камен Каменов и допълни - След днешната среща ще бъда по-спокоен, защото се запознах и чух позицията на отговорни и зрели млади хора.”.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време