Семейство

Хранене в училище

27.08.2011г. / 19 36ч.
Вергиния Генова
Снимка: Надежда Маринова

Снимка: Надежда Маринова

Какво ще яде детето в училище? Един въпрос, който всяка майка си задава.
Вариантите са няколко – училищния стол, училищната лавка, магазинчетата наоколо и домашна храна.

Училищният стол – най-добрият избор, стига да готвят добре. Според последните разпоредби обаче готвят абсолютно безсолно. Наистина здравословно, но повечето деца са свикнали така, както се готви у дома и затова храната им изглежда супер безвкусна, респективно почти не я консумират, а след това гладуват или си дояждат с пици и вафли от лавката. Така че вариантът училищен стол може да е много рисков.
Може би малко сол няма да навреди на никого.

Училищната лавка – би било чудесно, ако не беше зле изпълнението. Преди време много се разшумя как лавките продавали junk food и децата се тъпчели със зрънчовци, снаксове и вафли и се реши, че ще се продават само здравословни сандвичи и ябълки. Всяко чудо за три дни, обаче. След забраната лавките по училищата бяха затворени, после взеха да се мъдрят някакви ябълки и банани, на не много изгодни цени и накрая почти се върна старото положение.

Магазините наоколо – пица на парче, хотдог, банички и докъдето стига на бегом времето за междучасието всякакви други изкушения, но обикновено това са местата, където се тълпят учениците. И точно тези хранителни заведения имат добър оборот в близост до училища. Ако давате джобни на детето си – 90 % е вероятността да си купи пица, заедно със съучениците, пред това да изяде една топла супа сам. В някои училища не пускат малките ученици извън училището, но в други за децата няма тайни магазини из съседните улички. Зависи от организацията в избраното от вас училище, от съвестността на детето ви, от компанията, с която се движи през междучасията.

Домашна храна – добър вариант за малките ученици – по-здравословно, по-евтино, по-чисто. По-големите деца обаче започват да се притесняват да не им се подиграват, че само те си носят храна в кутийка и дори да им сложите, понякога ще предпочетат да гладуват, пред това да се изложат. Затова поговорете с детето и не го лишавайте съвсем от джобни, все пак е добре нещо да яде, отколкото цял ден да гладува.

Ако сутрин го водите на училище и на обяд се прибира у дома, горните предложения и предположения относно храненето не са валидни за вас. Обикновено на малките ученици им дават някаква закуска в 10 ч. и спокойно могат да дочакат обяда и без допълнително хранене.

Проблемът е когато децата изкарват от 8 до 18 ч. в училище и тогава трябва да мислите не само за обяда, а и поне за още една закуска, което вече в училищни условия става сложно. Затова пак прегледайте горните предложения, поговорете с детето и тогава заедно определете джобните и за какво да се харчат.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Моника ( преди 11 години )
Магазинчетата около училищата са ужасни! Трябва да има повече контрол! И най-вече - какво ядат децата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар