Семейство

Да даваме ли на децата дъвка?

30.03.2012г. / 14 04ч.
Вергиния Генова
Да даваме ли на децата дъвка?

Чудите ли се дали да давате на децата ви да дъвчат дъвка? Ако вярвате на рекламите, то дъвката трябва неизменно да присъства във вашата дамска чанта, защото предпазва от кариес, избелва зъбите и ви придава свеж дъх. Никой не иска на среща да ухае на лук или да има полепнал магданоз по зъбите. Ако за себе си сме убедени, че дъвките са полезни и безвредни, няма как да откажем дъвка и на детето си. Но дали това е така?

Първо трябва да сте сигурни, че детето е на възраст, на която разбира че дъвката не трябва да се гълта. И не само да го разбира, ами и да не го прави. Поглъщането може да доведе до запек или запушване на червата.

Не бива да давате на децата да дъвчат дъвка за забавление, а само след хранене и то за 10 минути максимум, за да се нормализира pH в устата. Същият ефект се постига и ако само си изплакнете устата с вода, но все пак не е толкова приятен и забавен.

Не бива да давате на детето да дъвче дъвка на гладно, защото тогава се отделя стомашен сок и при липсата на храна, която да се разгражда, се разяжда лигавицата на стомаха, което пък може да доведе до хронични болести като гастрит.

Деца с хранителни алергии не бива да дъвчат дъвки с ароматизатори и оцветители, не, че за другите е много полезно, но за тях специално е очевадно вредно.

Да не забравяме, че дъвката може да бъде преносител и на зарази, защото често някои деца я използват за пластилин – дъвчат, правят балони, вадят я от устата си, моделират я и после отново я лапат. Да не говорим, че може да я изпуснат и пак да я лапнат. А че понякога дъвчат дъвка докато играят: тичат, скачат, борят се, пеят, викат и съответно може да се случи голяма и непоправима беля.

Стоматолозите алармират, че постоянното дъвчене може да намали здравината на зъбите и да ги деминерализира, да извади пломбите, а дъвките със захар да разрушат емайла и да допринесат за по-бързото развиване на кариеси.

Постоянното дъвчене на дъвка може да е причина и за на глет не свързания с нея проблем като скърцането със зъби по време на сън – обяснява се с това, че дъвкателните мускули извършват повече движения през деня и съответно са по-активни и през нощта.

Постоянното дъвчене на дъвка може да е причина и за намаляване на кръвоснабдяването на мозъка, а от там да произтекат проблеми като липса на концентрация, влошаване на паметта, постоянна умора. А ако детето все още не се е научило да говори, може да не се научи изобщо да изговаря правилно някои звуци.

С една дума – имайте едно наум и за дъвките. И внимавайте с аспартама, който присъства в някои от тях.
Ще кажете колко дъвки сме издъвкали – нищо ни няма. Така е, на едни им няма, но други не знаят дали гастритът не им се е проявил още в училище, когато постоянно са дъвкали дъвка, докато не се е намерил учител, с достатъчно авторитет, да им каже – изхвърли я.
При всеки е различно, но не пречи да сме информирани за света, в който живеем. Навремето децата в племената от малки са били обучавани коя трева е ядлива, кой храст е отровен, от кои животни трябва да се пазят и т. н. Днешният свят е много по-опасен и много по-изпъстрен с всякакви изкушения, но ние самите не познаваме достатъчно потенциалните опасности, които ни заобикалят и не можем да бъдем много от полза за децата си. Да не говорим, че светът постоянно се трансформира, обновява, появяват се нови и нови неща и ние винаги трябва да сме в крак с промените.

С една дума не е лесно да живееш във времето на дъвката и високите технологии.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай