Зелено

Забавни игри за деца под лозницата

08.06.2012г. / 11 25ч.
Вергиния Генова
Забавни игри за деца под лозницата

Жаркото лято е прекрасно, но всички вече сме се убедили, че не бива да се излагаме прекалено много на слънчевите лъчи, особено без слънцезащитни кремове и лосиони.

И особено много трябва да пазим децата. А това вече си е цяло предизвикателство – да ги накараме да стоят на сянка, когато искат да тичат и да играят където им хрумне.

Значи трябва да измислим някакви по-тихи игри, които хем да са на открито, хем да са на сянка, хем да са забавни – под чадъра или под лозницата, което за мен си е най-хубавият чадър.
Ако децата са по-кротки и обичат тихите занимания като майсторене и четене на книги, няма да имате никакъв проблем в горещините.

Може да рисуват – да правят собствени комикс книжки, да рисуват смешни шаржове, да правят картички.

Може да съберете старите дребни играчки и заедно да ги претворите в нещо ново – да направите кукли от чорапи, да украсите кутии за играчки с лего елементи, да направите кутии за моливи от стари дискети или кутии от дискове или касети. Лепите ги със силиконов пистолет, така че да направите кутия и украсявате с дребните играчки. Ако децата са по-малки, не им давайте да боравят с разтопения силикон, че парнат ли се, ще се вкарате в ужасен филм с писъци и плач. Не че не може и вие да се опарите жестоко, повярвайте, не е лесно да отлепиш горещ силикон от пръстите си, така че внимавайте.
За по-малките деца пластилина, самосъхнещата глина са идеална занимавка – могат да направят нещо от глина, да го оцветят и да го доукрасят с дребни играчки.

Може да играете заедно на монополи, домино, скрабъл, карти, „Не се сърди човече“, да редите пъзели или някаква друга настолна игра, според възрастта. А дори може да си измислите ваша собствена.

За по-активните деца може да сложите някакво дюшече, на което да могат да се търкалят, да правят упражнения. Да измислите игри от сорта на „Лети, лети“, но примерно да е с клякане, подскачане или някакво друго движение. На малко пространство, но с усилия и движение можете да играете и на „Туйстър“. Може би ви е известна тази игра, която представлява платно с нарисувани цветни точки, завърта се едно кръгче и в зависимост от цветовете, които са ви се паднали трябва да поставите примерно лява ръка на зелено, десен крак на червено. За хора водещи заседнал начин на живот си е истинско предизвикателство, а за децата весело забавление. Ако решите да играете заедно с децата, предупреждавам ви, че трябва да се подготвите поне седмица преди това с фитнес и раздвижване, иначе излагацията и мускулната треска са ви в кърпа вързани.

Идеята е хем да се движат, хем да не излизат извън защитеното пространство. Номерът е обаче не да им казвате – тук ще стоите, не мърдай извън сянката, а да им е толкова интересно, че да са привлечени да стоят именно там.
В крайна сметка вие познавате децата си най-добре и знаете какво ще ги заинтригува и ще ги накара да стоят под лозницата.

Снимка: авторът

Прочетете още:

Коментирай