Семейство

8 причини защо децата растат най-много през лятото

Децата са щастливи през лятото

30.08.2012г. / 22 39ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През лятото децата са свободни от многото задължения, които ги съпътстват през останалата част от годината. Ето 10 причини, поради които се чувстват волни и щастливи:

1. Не стават рано.
Могат да се наспят, според собствения си биологичен часовник. Обикновено децата не са склонни да се излежават – щом са се наспали стават. Ако когато ги будите сутрин в 6 или 7 часа стават със зор, значи не си доспиват. И рано или късно ще започнат да страдат от хронична преумора.

2. Дишат чист въздух!
Лятото децата са повечето време навън – на море, на планина, при баба и дядо на село… Децата се чувстват щастливи и свободни всред природата.

3. Радват се на слънцето!
През лятото децата повечето време са навън и колкото и вредни да са напоследък слънчевите лъчи, те все пак извличат и ползата, така че няма нужда да пият витамин Д на таблетки.

4. Нямат нужда от витамини на таблетки!
Нямат нужда от каквито и да е витамини на таблетки, защото лятото изобилства от плодове и зеленчуци. Стига да сме научили децата да ги обичат.

5. Децата не ядат само пици и хот дог!
Колкото и да си говорим за здравословно хранене в училище обикновено храната на децата ни през учебната година е някакъв вид сухоежбина. Лятото, когато са у дома, при баба или на лагер в повечето случаи хапнат вкусна домашно приготвена храна. Когато и колкото пожелаят.

6. Играят на воля!
Могат да се движат колкото си искат – да тичат, да скачат, да се гмуркат, да карат колело, ролери… толкова много интересни и полезни дейности.

7. Общуват с приятели!
Лятото е време да срещнат нови приятели и да играят със старите си. Да са свободни да общуват, без да бъдат постоянно ограничавани от това, че е време да пишат домашни, да ходят на кръжок и т.н.

7. Родителите не им натякват!
Родителите не им натякват, че постоянно трябва да учат, да не играят на компютъра, да не гледат телевизия, да се прибират по-рано от площадката, да си мият зъбите, да лягат рано… списъкът е дълъг.

8. Няма ги учителите!
Никой не стресира децата. Не ги боли корем, защото пак имат контролно. Не ги боли глава, защото въздухът в стаята е застоял.

Всички тези неща са толкова очевидни, толкова банални, но толкова необходими за децата, че сигурно се питате защо ли ни ги изброявате?

Защото идва тъжната констатация? А защо децата не растат толкова бързо и през другото време на годината?

Защо е необходимо институциите, обществото, родителите и въобще целият този шеметно забързан свят да повлича в центрофугата на ежедневието и най-малките? Така всичко да е организирано – дезорганизирайки организма и здравето на децата? Така, че  те да не си доспиват, да са притеснени, да са стресирани? Да нямат възможност да спортуват и да играят и повечето време да прекарват на чина. В крайна сметка после ги обвиняваме, че имат ниски оценки, че губят интерес към училището… притесняваме се, че са болнави и че растат основно през лятото.

Мисълта ми е, че е крайно време реално да се помисли за децата – времето им да се разпределя по-адекватно и ползотворно, да не ги претоварваме ненужно и да изискваме прекомерно. А в крайна сметка да получаваме резултати с отрицателен знак.

Тъжно е и е престъпление. И лошото е, че всеки един от нас по някакъв начин участва в тази схема против здравето и против адекватното развитие на собствените си деца.

 

Прочетете още:

Коментирай