Семейство

Големите притеснения на децата ни в училище не са от уроците

03.10.2012г. / 03 03ч.
Снежана Проданова
Големите притеснения на децата ни в училище не са от уроците

Всяка нова година в училище е предизвикателство за децата ни. Постепенно, надграждайки нови знания, умения и впечатления те се развиват като личности. Знаем, че няма път, който е изцяло гладък. Винаги има трудности за преодоляване. Ролята на родителите е да преживеят отново 12-те години училище по косвен път, за да помогнат на детето си.

Дрехите

Младите понякога не знаят граници. Нормално е един ден дъщеря ни да се върне разплакана, защото някой се подиграл на обувките или роклята й. За младият човек натискът на чуждото мнение тежи повече, отколкото при възрастния, защото децата все още не са открили себе си и не знаят кое е правилно и кое е грешно.

Понякога няма нищо лошо да позволите на децата си да носят дрехите, които те искат, колкото и да са неопитни в правенето на избор. Така ще ги оставите да подчертаят себе си в начина си на обличане. Друг вариант е да ги оставите да се обличат като връстниците си, естествено в рамките на благоприличието.

Приятелите

Приятелчетата на детето ни му оказват пряко влияние. Те са тези, които влияят в процеса на възпитание, който сме следели толкова дълго време. В това няма нищо лошо. Добре е човек да види няколко страни на една и съща ситуация, за да се научи да прави собствен избор.

Срамна срамежливост

Детето ви е болезнено срамежливо и изпитва голяма трудност при разговор с непознати, сприятеляване или пазаруване в магазина. Ако с времето това не се оправи, предложете му/й да посещава някаква школа, да спортува, да танцува, да пее, да свири на нещо – където се съберат хора с общи интереси, там се завързват най-хубави приятелства, а способността да общуваш с другите се развива.

Излизането

Как изведнъж дъщеря ни закъснява вечер, дори през делничните дни? Отново обкръжението е от основно значение. Ако на останалите момичета родителите им позволяват да обикалят до късно навън, нашето дете няма да види нищо нередно в това и то да прави същото. Седнете и поговорете с нея. Социализацията е важна част от битието ни, но и различните възрасти изискват различна степен на усилия. Когато постъпиш на нова работа, общуването с колегите е сред нещата от голямо значение. По същия начин, когато започнеш учебната година в ново училище, ти се иска да откриеш себе си сред мнозинството. Не забранявайте напълно излизанията, но поставете условия и измислете правила, които да са еднакво строги и справедливи.

Мотивацията

Обикновено когато детето изостане с учебния материал или вижда, че никой около него не се старае да покрива каквито и да било норми, то изгубва интерес и спира да учи усилено. Учителите стават сякаш изведнъж твърде взискателни, а нито един ученик насила не се е научил на нищо. Вие обаче настоявайте детето ви да се старае – поставяйте му леки задачи, не вдигайте летвата твърде високо изведнъж. Нека ученикът сам усети приятното чувство от успехите си и без чужда намеса да започне да желае повече от себе си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай