Семейство

Млади майстори-сладкари ваят цветя и животни от захар

Росица Рачева, художник-дизайнер, разказва за работата си с учениците по проект „Успех“

15.11.2012г. / 12 25ч.
Ивет Лолова
Снимка: Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии

Снимка: Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии

Росица Рачева е художник-дизайнер, преподавател в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии. В продължение на разговора ни за сватбените торти (За модата и символите в сватбените торти) ето какво сподели тя за работата си с учениците по програма „Успех“.

Проект „Успех“ е тригодишен. Той цели да направи по-привлекателно и пълноценно училищното обучение, което увеличава възможностите за откриване и творческо развитие на заложбите на ползвателите. Напомня за кръжочните форми, които имаше в училищата преди години.

Програмата, по която работих през изминалата учебна година, беше ателие „Захарни цветя“. Моите цели бяха учениците да придобият допълнителни знания, професионални компетенции и практически умения. Също така да осмислят свободното си време и да повишат мотивацията си за успешна реализация в професията.

В личен план проектът ми даде възможност да експериментирам свободно с нови техники. За учениците също имаше ползи. Тук искам да поясня, че единствената паралелка в България, където се изучава дизайн на сладкарски изделия е в нашата гимназия. Написах учебната програма преди пет години и заедно с инженер-технолози работихме специалност „Декорация на сладкарски изделия“. Сформираната целева група обхвана ученици от осми клас, които още нямат практически занятия и не изучават дизайн по учебен план.

Темите, по които работихме през изминалата учебна година, бяха свързани с изработване на цветя от захарна маса, направени с различни техники: чрез рисуване, моделиране, изрязване с кутери и използване на силиконови форми.

Свързани статии

Популяризирахме проекта на много изложения и други форуми. Голям интерес предизвикаха организираните изложби и уъркшопи с деца, ученици и възрастни. Информирахме обществеността чрез медиите.

Постигнатите резултати бяха свързани с основните цели. Учениците придобиха увереност в практическите умения и при презентирането на изделията си. Уверена съм, че получиха и добра мотивация да практикуват професията.

Използвам възможността да представя и проекта, по който ще работя през тази учебна година – ателие „Сладък зоосвят“. Ще изработваме животни с различни техники и материали: от захарна маса и шоколад, сглобени в композиции. Целите са сходни с тези на предходния проект. (Вижте фотопогледа тук: Захарни животни за детско парти)

В днешно време, чрез интернет пространството, много бързо се информираме за съвременните тенденции в сладкарството. Стремим се към прилагане на нови технологии и суровини в нашата практика. Но все пак ние сме училище, тук полагаме основите, а майсторството се придобива в практиката.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Теодор Паунов ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Люси Петрова ( преди 11 години )
Браво на децата и учителите!Дайте рецепти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време