Семейство

Ранното детско хоби приспива агресията в зародиш

Кое хоби е подходящо за вашето дете

22.11.2012г. / 13 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Понякога детето се ражда с ясна наклонност към точно определено хоби, друг път родителите го насочват заради семейна традиция, близост с тяхната професия, амбициозност и натиск да изберат отрано професията и кариерата на детето си. В идеалния случай малчуганът харесва заниманията по футбол, баскетбол, тенис, рисуване, пиано, цигулка, танци, театрално студио и т. н., те му носят радост и удовлетворение.

Свързани статии

Ако дядо, баба, чичо, леля, мама и татко са художници, бебето ще се роди с четка в ръката и още в памперси ще застене пред платното и ще твори шедьоври – това му е в кръвта, а около него – един отбор учители. Дори да не прекопират таланта на роднините си, много е вероятно да се реализират успешно в същата област.

Децата на актьорите израстват закърмени зад кулисите, правят първите си крачки буквално в театъра и пишат домашните си на първия ред, докато мама или татко репетират на сцената. Не може да не станеш добър, когато дишаш от бебешка възраст „праха“ на звездите.

Примерите са много, във всички области на живота и не става дума за болни родителски амбиции, а за генетично наследяване на качества и умения, които след това са защитени и развити с много труд и старание.

Но не всички имат късмета да се родят в семейства на художници, лекари, научни работници или спортисти. Възможно е искрата да избухне точно във вашето дете и то да стане родоначалник на семейната традиция.

Системата у нас позволява още от първата група в детската градина на децата да се предлагат различни извънучебни занимания. Добрият родител може да разгадае вътрешните подтици на детето си. Ако има съмнения, педагозите ще го насочат – нали детето е при тях и те също добре познават темперамента и характера му.

Детското хоби изпълнява много функции – за почивка и разтоварване, за усвояване на допълнителни умения и знания, социализиране и преодоляване на стеснителността, укрепване на физическото и психическото здраве, крачка напред към бъдещата професия.

Изследвания сочат, че деца, които от ранна детска възраст са се посветили на хоби, в тийнейджърските години в по-малка степен ги засягат проблемите на връстниците им и са по-малко склонни към агресия.

Какво дава хобито на малкото дете:

Стремеж към получаване и обработване на нова информация. Изучаването на нови умения и знания пробужда интереса му към науката, дори да не го осъзнава – затова ученето в училище ще му бъде лесно.

Увереност – детето развива увереност в собствените си сили и постижения.

Кариера – всяко сериозно увлечение в последствие може да се окаже в центъра на бъдещата му професия или в голяма степен да я подпомага.

Умение да избира целите си и да ги достига. Потъвайки в дебрите на своето хоби, детето се научава да формулира целите си и да взима решения за тяхното достигане.

Среда - когато детето от малко има интереси и хоби, с което да се занимава, то му помага да изгради и своя приятелска среда, основана на тези интереси. С подобна среда то би могло дасе отдалечи драстично от лошото влияние на улицата.

Коментирай