Семейство

Чия е вината за разрива в отношенията?

Свекърви, прикрит гняв и липса на взаимно уважение – основни причини за развод

07.12.2012г. / 16 17ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Възрастните хора казват, че любовта е сляпа. Бракът обаче ни връща зрението на 100%. Независимо от романтиката през първите месеци и години, в определен етап от брака всяка двойка изживява поне една голяма криза.

Ако връзката между двама души оцелее през първите 10 години, то през следващите 10, когато нивото на ендорфините („горивото“ на любовта, предизвикващо приповдигнатото настроение, отдадеността към партньора, любовните трепети) драстично намалее, преодоляването на различията в характерите става все по-трудно и дори болезнено.

Свързани статии

Точно в този период най-често се стига до развод. Чия е вината? Направила ли е съпругата всичко по силите си, за да оцелее връзката? Ако сте на такъв етап от живота си, може би със следващите редове ще ви дадем подходяща насока за размисъл.

1. Какви са отношенията ви с родителите и роднините на съпруга ви? Изследванията показват, че от тях в голяма степен зависи продължителността на брака. Ако все по-трудно понасяте (и не го прикривате) вечните претенции и съвети на свекърва ви, това е един от първите признаци на разклащане на брачния съюз.

2. Мислите си, че съпругът ви без повод от ваша страна ви дразни, ядосва, подценява, че е безчувствен към вас и почти не ви забелязва. Независимо от това вие преглъщате негодуванието си и не намирате у себе си вина за поведението му, обвинявайки единствено него за конфликтните ситуации. Това е поредният знак, че обричате връзката си на неуспех.

3. Както жените имат нужда да бъдат изслушвани, оценявани и ухажвани, така мъжете пък имат сексуални нужди, които ако пренебрегнете като наказание за поредното неразбирателство или конфликт... ето още една стъпка от ваша страна към разрив в отношенията.

4. Изключително трудно е да се спори с някого, който предварително е убеден, че знае точния отговор на всеки въпрос и всячески отстоява становището си. Спорът се заключава в това да те изслушат и да приемат аргументите ти. Помислете дали в поредната дискусия около ремонта на къщата или трудния пубертет на детето не сте наложили отново своето правилно решение, без да се съобразявате с това на съпруга ви.

5. Как се справяте с гнева? Преструвате ли се, че никога не сте му ядосана, само и само за да избегнете конфликта? Ако да, значи не сте напълно честна за чувствата, които изпитвате, и ги криете, мислейки си, че да си гневен е лошо. Но партньорът ви би приел много по-болезнено факта, че се стараете да запазите мира, отколкото да разнищите проблемите, да се изслушате взаимно, пък дори и да „кръстосате шпаги“. Ако не намирате в себе си сили за това, значи сте на още една крачка по-близо до развода.

Коментирай