Семейство

Майки учат децата си да лъжат и още примери за неправилно възпитание

Какво не бива да искаме от детето

13.12.2012г. / 13 37ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Добрите деца стават добри възрастни хора, но основите на доброто се полагат още в ранно детство. Най-честите примери за неправилно възпитание са насилието, лъжата, робуването на клишета.

Да го учим да лъже

„Нека това си остане между нас!“, „Да не казваме на татко/баба!“ – ако искате детето да казва винаги истината, защо го молите да излъже, макар и за нещо дребно. Така то ще свикне, че лъжата е нещо дребно и нормално.

Свързани статии

Не го насилвайте да яде

Нищо няма да му стане, ако изяде половин паничка супа или половин филийка. Възрастните също имат променлив апетит. Някои родители за нищо на света не биха му предложили друго ястие. Дайте му сандвич, ако не му се яде мусака, но нека не му става навик. Кажете му вашите принципи – вие сте положили труд да сготвите, нека то да уважи яденето.

Не се опитвайте да променяте силово характера му

Действайте леко и нежно – ако е стеснително – насърчавайте го към общуване и развивайте неговата увереност в себе си; ако е прекалено екстровертно – давайте му интересни занимания вкъщи, така че да осигурите баланс. Всеки се ражда със своя характер и темперамент. При всички случай не го обиждайте и не го корете, а му повтаряйте, че го обичате такъв, какъвто е.

Не го карайте да общува с неинтересни хора

Не му избирайте приятелите, не го карайте да общува с хора, с които му е неприятно. Често родителите се събират с приятелски или роднински семейства, а не е задължително и децата да имат общи интереси и да станат първи приятели.

Коментирай