Семейство

Грешките на младото семейство

Трудна ли е първата година на брака

07.03.2013г. / 16 47ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка новобрачна двойка изживява като в романтичен унес медения си месец и като че ли с това приключва забавната част от романа на съвместния им живот. Следват „сериозните“ моменти – откриване на нови, неподозирани дотогава аспекти на характера, навици и качества у партньора. Може би неслучайно някои сравняват първата година на брака с периода на никненето на зъбките на бебетата – труден и понякога болезнен. Ето кои са най-честите грешки, които допускат младите семейства.

Лягат си скарани

Мъдрите и опитни семейни двойки без съмнение ще посъветват младоженците никога да не си лягат скарани. Възникне ли проблем, трябва да се обсъди и да се потърси начин за разрешаването му преди лягането в съпружеското легло. Ако отнесете недоволството и яда си в леглото, неминуемо ще провалите целия си следващ ден.

Свързани статии

Не харчат разумно

В първите месеци след брака за младата двойка сякаш няма насита за празници и купонясване. Те с лека ръка харчат пари за скъпи вещи и живеят „за мига“, вместо разумно да планират разходите си. Това неминуемо води до изчерпване на финансите и логично могат да възникнат спорове на тема: „Кой изяде по-голямата част от спестяванията?“

Опитват се да се променят взаимно

На колко от нас се случва да открият своя перфектен партньор в живота? Най-често намираме своята сродна душа, тази която е най-близко до мечтаната. Грешно е да смятате, че можете да промените избрания партньор. Най-често това се оказва не само невъзможно, но и нежелателно, тъй като може да изиграе пагубна роля за брака ви като цяло.

Държат се така, сякаш не са женени

Вярно е че за някои от нас е трудно да приемат новите отговорности, които бракът неминуемо води след себе си. Обикновено в тази роля влизат мъжете – трудно се отказват от честите и дълги срещи с приятелите, канят ги у дома по всяко време, хранят се често навън. Подобно поведение без съмнение предизвиква конфликти.

Не се грижат за партньора си

За разумните хора не е тайна, че трайния и щастлив брак се гради върху ежедневни компромиси, жертване на собственото его и приспособяване на партньорите един към друг. След еуфорията около сватбата и романтиката на медения месец следва неизбежното връщане към монотонността на ежедневието и се налага справяне с куп банални проблеми. Тогава излиза наяве и факта, че брачното съжителство налага често да жертваш своите интереси и желания заради партньора си.

Не плануват разумно появата на децата в семейството

Предпазването от ненавременна и непланирана бременност е от изключителна важност за младото семейство. С появяването на бебето цялостната картина, приоритетите и ритъмът на живот на семейството се променя драстично. Събитието трябва да е желано и да се случи в най-подходящия момент – хората с опит съветват това да стане 1-2 години след сватбата.

Коментирай