Семейство

Детето е самотно, какво да правим?

Родителите ли трябва да намерят приятели?

13.03.2013г. / 12 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Определено е доста притеснително за родителите, ако детето не може да си намери само приятели. Още преди то да е повдигнало въпроса, ние започваме да се питаме – какво не му е наред?

Да, това е първият въпрос, който родителите си задават със свито сърце. Но, ако установят, че на детето им всичко си е наред и не страда от никакви психически и физически проблеми, които да затрудняват общуването, то може би пък на другите нещо не им е наред.

Може просто да го поставяме в среда, където самото то не се чувства добре и не може да осъществи приятелски контакти. То е живяло в по-тесен кръг и изведнъж попада в съвсем противоположна среда с много буйни хлапета – нормално е да е стреснато и да не може да се впише.

Ако детето ви обича да чете, обича тихите занимания, а попада в среда, в която боят и футболът са на мода. Още ли смятате, че детето трябва да се впише?

Не че има нещо лошо във футбола и не че има нещо хубаво в боя, но е важно да дадем на децата си повече възможности за избор. Да ги записваме на различни извънкласни занимания, само за да опитват различни неща и да срещат различни хора.

Свързани статии

Така е и при всички хора, ако не успеем да намерим своето място в един работен колектив било то защото средата не ни харесва или работата не ни допада не би трябвало да сме вързани и да останем там завинаги, нали?

Лошото е, че в днешната икономическа ситуация много хора правят компромис – заради парите, заради местоживеенето и т. н.

Дори да си правим експерименти с нас самите, трябва да дадем по-голям избор на децата си, така че сами да разберат какво искат и с кого искат да го правят.

Иначе е лесно да дадем 5 изтъркани съвета за сближаване:

  • Поканете деца вкъщи на парти.
  • Канете деца, с които да си пишат домашните заедно.
  • Излезте заедно с детето и с няколко негови съученици на сладкарница, в парка, на кино.
  • Дайте му повече пари, с които да купи дъвки и бонбони за повече деца.
  • Купувайте му телефони и дрехи като на неговите съученици.

Можем да измислим още предложения, но идеята е не ние да търсим приятели на децата си, а да ги поставим в подходяща среда, където те сами да открият приятелства – може би за цял живот.

Коментирай