Семейство

Да подготвим детето за появата на малкото му братче или сестриче

Голямото дете понякога има повече нужда от вниманието ви, отколкото бебето

19.03.2013г. / 15 43ч.
Снежана Проданова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Няколко години след раждането на първото дете много жени се замислят сериозно и за второ. Стига да няма някакви особени препятствия, тази идея е прекрасна. Още повече, че малката разлика между двете деца е препоръчителна за по-лесното общуване помежду им. Ако всичко се развива според плановете ви и бебето вече е на път, идва неизменно и моментът за подготовка на малкото дете за промените в семейството, които ще доведе със себе си братчето или сестричето. Ето какво е добре да направите предварително.

Направете детето съпричастно

Не е правилно да държите малкото си дете встрани от всички съпътстващи бременността и подготовката за събитието подробности. Разбира се тази част от тях, която е разбираема и интересна за малкия човек – „картинките“ от ултразвуковото изследване, мъничките дрешки за бебето, легълце, количка и т. н. Ако споделяте и коментирате всички тези неща само със съпруга си, малкият ви син или дъщеря ще се почувстват пренебрегнати и изолирани, а те и бездруго ще изгубят част от вниманието ви с появяването на бебето.

Свързани статии

Срещайте се с приятели, които имат повече деца

Това е най-лесният начин да представите на детето си идеята, че е нормално във всяко семейство да има две и повече деца. Виждайки как общуват помежду си братчета и сестричета, детето ви по-естествено ще приеме присъствието на новия член на семейството и ще има някаква идея как да се отнася с него.

Идеята за „другарче в игрите“

Изключително важно, но и същевременно трудно е да внушите положително отношение у малкото си дете към идващото скоро братче или сестриче. Добър резултат може да даде обяснението ви за хубавите промени, които предстоят – то вече ще си има другарче в игрите за цял живот. С него ще могат да правят всичко – да гледат филми, да карат колелета или кънки, да се бият с възглавници – всички любими за малкият ви палавник забавления.

Помогнете му да направи подарък за бебето

По време на втората ви бременност вероятно ще имате време да се отдадете на плетива и ръкоделия – малка жилетчица за бебето, избродирана възглавничка или завивка за кошчето му. Първото ви дете ще прояви любопитство към заниманията ви и прекрасен начин да го приобщите към подготовката за пристигането на бебето е като му дадете идея и му помогнете то да изработи самичко подаръче за малкото си братче или сестриче. Това може да бъде картичка, картина, играчка от пластилин, подреден пъзел, корабче от хартия – каквато идея ви дойде наум все ще има положително възпитателно въздействие.

Отдайте повече от обичайното внимание на детето си

Това не означава да го глезите прекомерно и да угаждате на всичките му прищевки. Бъдете сигурни, че детето ви не се чувства изолирано и не ви ревнува заради голямата подготовка и очакване. Не си позволявайте да говорите безспир само за бебето, напротив – отдайте колкото е възможно повече време и внимание на първото си дете. Този начин на поведение ще го накара да се почувства специално и обичано, ще му даде сигурност и ще му помогне да се справи чисто психологически с наближаващите важни промени в семейството.

Коментирай